Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat betekent lerarenstaking voor kinderopvang?

Op 6 november gaat het onderwijs staken. Veel ouders zullen een beroep doen op de kinderopvang.  Maar is een bso eigenlijk verplicht om opvang aan te bieden? En voor wie zijn de kosten van de extra opvang?
ANP

Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang geeft op haar website antwoord op deze en andere vragen, nu bekend is geworden dat de onderwijsstaking op 6 november aanstaande definitief doorgaat.

Uitgangspunt is dat de schoolbesturen zich moeten inspannen om opvang te regelen voor de kinderen als de leerkrachten staken. ‘Bij voorkeur vindt de opvang van leerlingen plaats door de basisschool zelf. Mocht dat niet kunnen, dan kan de school externe buitenschoolse opvang regelen. Als ouders hierom verzoeken, heeft de school ook een wettelijke zorgplicht voor de organisatie van externe buitenschoolse opvang, met dien verstande dat de kosten voor rekening van de ouders komen’, liet het ministerie van OCW bij een eerdere onderwijsstaking weten.

Geen plek?

Als een bso geen plek heeft doordat er bijvoorbeeld geen personeel beschikbaar is, dan is de bso niet verplicht om toch opvang te regelen. ‘Stakingsdagen kunnen worden gezien als een situatie van overmacht, deze vallen (over het algemeen) niet onder de dagen die in het contract met de bso zijn opgenomen (waar vaak wordt gesproken over ‘studiedagen’, ‘schoolvrijedagen’ of ‘schoolsluitingsdagen’). De opvangorganisatie is daarom niet verplicht opvang te organiseren op een dag dat de basisschool is gesloten door een staking’, schrijft BOinK.

Bron: BOinK

Lees ook: Het personeelstekort in de kinderopvang is misschien wel een van de meest besproken onderwerpen in de sector op dit moment. Wij ontvingen een brandbrief van een pedagogisch medewerker: met te weinig collega’s staat zij op de groep. ‘Dit kan zo niet langer, collega’s raken opgebrand’, schreef zij. Wij deden een oproep: hoe hoog is de werkdruk in de kinderopvang? We kregen honderden reacties. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.