Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wanneer krijg je geen VOG?

De continue screening in de kinderopvang heeft geleid tot een massale VOG-aanvraag in de sector. VOG's mogen niet langer ouder zijn dan twee jaar en het strafblad van kinderopvangmedewerkers, - bestuurders, gastouders en familieleden (18+) van gastouders wordt continu in de gaten gehouden. Hoe werkt de VOG-aanvraag in de praktijk en wat moet je op je kerfstok hebben om geen VOG te ontvangen voor de kinderopvang?
Wanneer krijg je geen VOG?
Foto: ANP Photo

De VOG-verplichting is zowel voor (pedagogisch) medewerkers als bestuurders en houders van een kindercentrum. Ook gastouders en hun huisgenoten moeten een geldige VOG kunnen overleggen. Stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers worden vooralsnog niet continu gescreend, maar zij moeten wel iedere twee jaar een nieuwe VOG aanleveren.

Vrijwilligers

“Vaste” vrijwilligers in de kinderopvang krijgen dezelfde toetsing voor een VOG als medewerkers. Er wordt bij de aanvraag van een VOG wel naar een functie gevraagd, maar voor vrijwilligers gelden geen aparte regels. Bij Dienst Justis volgt men de discussie over wat de ondergrens moet zijn voor een vrijwilliger om een VOG aan te vragen op de voet. Een woordvoerder: ‘Is bijvoorbeeld iemand die één keer per jaar tijdens de Nationale Voorleesdagen komt voorlezen een vaste vrijwilliger? En hoe zit dat met de persoon die in de rol van Sinterklaas of Zwarte Piet op locatie komt?’ Dit soort discussies spelen wel. Vooralsnog is het aan de eigenaar van het kindcentrum of de gastouder om te bepalen of iemand een “vaste” vrijwilliger is en dus een VOG moet aanvragen.

Overtreding

Heb je geen strafblad, dan duurt een VOG-aanvraag meestal maar 2 of 3 werkdagen. Bega je eenstrafbaar feit dat leidt tot een aantekening op je strafblad, dan beoordeelt Dienst Justis of dat strafbare feit jouw betrouwbaarheid als medewerker in de kinderopvang aantast en of er dus opnieuw een VOG-aanvraag gedaan moet worden. Zo ja, dan krijgt de GGD een seintje. Die informeert vervolgens de eigenaar van het kindcentrum of het gastouderbureau. Welke overtreding er heeft plaatsgevonden komt niet ter sprake. Het feit dat er een nieuwe VOG aangevraagd moet worden, is nog geen reden om ontslagen te worden. Mocht de aanvraag een afwijzing voor een VOG opleveren, dan moet je werkgever je wel ontslaan. Zonder VOG mag je namelijk niet werken in de kinderopvang.

Zeden- en geweldsdelicten

Wat moet je dan gedaan hebben voor een nieuwe VOG-aanvraag geweigerd wordt? Zware geweldsmisdrijven en zedendelicten leiden altijd tot weigering van een VOG voor de kinderopvang. Diefstal is een moeilijkere. Wat is er gestolen? Van wie? En in welke context is dat gebeurd? Het is niet zo dat je perse door een rechter veroordeeld moet zijn om zonder VOG te komen zitten. Als je alleen verdachte bent, kan dat ook een reden zijn om een VOG-aanvraag af te wijzen.

Nieuwsgierig waar de beoordelaars van Dienst Justis op letten voor het afwijzen of goedkeuren van een VOG? Lees meer.

Je kunt een VOG ook via e-Herkenning aanvragen. Zo werkt het

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.