Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Vrije woensdagmiddag verdwijnt

Vrije woensdagmiddag verdwijnt

De verwachting is dat over een aantal jaren de vrije woensdagmiddag voor kinderen is verdwenen. Jeanette Doornenbal, lid van de landelijke initiatifgroep Andere Tijden en lector intergraal jeugdbeleid aan de Hanzehogeschool Groningen denkt dat er volgend jaar vijfhonderd scholen meedoen. Eerder berichtten we al dat de werkgroep verwacht dat minstens duizend scholen bereid zijn om hun rooster aan te passen naar vijf gelijke schooldagen van 08.30 tot 14.00 uur.

Vijf gelijke schooldagen
Het voordeel van vijf gelijke schooldagen is dat ouders niet meer massaal gebruikmaken van naschoolse opvang op de maan-, dins- en donderdagen maar er meer spreiding is. Dat is weer gunstig voor de wachtlijsten. Op Radio 1 vertelde een moeder dat ze twee jaar moest wachten op een plekje in de naschoolse opvang voor haar kind. Maar het komt ook voor dat ouders drie jaar moeten wachten. Ook voor de kinderopvang is het gunstig als er vijf gelijke dagen zijn. Omdat de opvangmiddag langer is, kan er makkelijker worden samengewerkt met sport- en andere verenigingen.

Meer samenwerking
Veel mensen denken dat de oplossing erin zit dat kinderopvang en onderwijs beter met elkaar gaan samenwerken en beter op elkaar aansluiten. Ton Duif van de AVS, de vereniging van schooldirecteuren noemt een speel-leerdag waarin opvang en onderwijs elkaar afwisselen. Hoogleraar Onderwijskunde aan de UvA ziet gedifferentieerde lestijden voor zich afgesteld op het kind. ‘Je hebt kinderen die aan de bovenkant zitten en zich vervelen in de les en kinderen die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Het is in het belang van het kind om te kijken naar een passende inrichting voor ieder indiviudeel kind.’

Achterhaald
‘De vrije woensdagmiddag is niet meer van deze tijd, met tweeverdieners, vrouwenparticipatie en een 24 uurseconomie’ zegt Jeanette Doornenbal. De huidige lestijden zijn volgens haar afgeleid van een agrarische samenleving ‘met tussen de middag lange pauzes om te eten en lange zomervakanties om op het land te werken. Nu veel ouders tussen de middag niet meer thuis zijn, dringt zich de vraag op of kinderen de hele dag naar school moeten met een lange pauze waarvoor tussenschoolse opvang nodig is.’

Lees ook: Duizend scholen willen rooster aanpassen

9 REACTIES

  1. Wat is er leuker dan de woensdag middag doorbrengen met je kind. Verjaardagen worden vaak met vriend(innet)jes gevierd. Ik ga vaak even winkelen met m`n dochter. Of ze gaat naar de knutsel club. Vaak verheugd zij zich erop dat ze een halve schooldag heeft. Kortom een slecht idee.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben tegen, Ik ben zo’n moeder die wel 5 dagen in de week haar kinderen thuis laat eten en altijd op het schoolplein staat om ze weer op te halen, Wij eten thuis gezellig aan de tafel, Een rustmoment rustig thuis, ik moet er niet aan denken dat ze 5 lange dagen op school zijn en daar moeten eten, ook wil ik onze kinderen niet op een BSO we hebben het 1 jaar geprobeerd en ze vonden het beide verschrikkelijk, en met deze tijden gaan kinderen nog langer naar de BSO, en gaan ouders waarschijnlijk weer meer op de woensdag werken, ik vind dit geen goede ontwikkeling.

  4. Tijden veranderen, en dat er zo veel scholen nu al op anticiperen komt veel sneller dan ik ooit had gedacht. Voor de bso zal het veel voordelen hebben. Maar de regelmaat in het dagritme zal op een veel groter front tot drukverlaging leiden. Ouders kunnen hun werktijden wat flexibeler indelen, gespreid over de hele week. Zij zullen zich minder vaak een slag in de rondte moeten werken om hun gezinsleven georganiseerd te krijgen. Ook zal de traditionele kindermiddag bij de kapper, op de muziekschool, voor het vieren van kinderfeestjes, enz, gaan verschuiven, of beter verspreiden. Uiteindelijk zal het effect zijn dat er minder druk op het dagelijks leven van kinderen zal komen staan. En iedereen profiteert mee, de ouders, de leerkracht, zij die buiten school met kinderen werken.
    Drukverlaging in onze veel te drukke samenleving; een zegen zou ik zeggen.

  5. Júist voor jongere kinderen is een continu- rooster ideaal. Ik werk als fulltime gastouder en merk aan jonge kinderen dat het tussen de middag gebeuren ze erg moe maakt. Het is haasten naar huis, eten (ze gunnen zich zelf geen tijd om te eten waar ze eigenlijk zin in hebben, omdat ze ook nog willen spelen), eventjes spelen en weer terug naar school. Om 15:15 uur wéér naar huis lopen, drinken, iets lekkers en eventjes spelen. Ben je om 14:00 vrij, heb je geen tussen de middag gevlieg en kun je iedere middag lekker spelen, sporten, naar clubjes of wat dan ook!
    Dus ja, graag!

  6. Ik vind ook de woensdagmiddag lekker thuis kinderen moeten al zoveel Mijn word binnenkort 4 en bij ons op school hebben ze zelfs ook de vrijdagmiddag vrij tot groep 8
    Als ze diue woensdag eraf gaan halen zullen er toch meer andere studiedagen of dergelijke komen dat kan niet anders laten we sommige dingen niet teveel veranderen ze kunnen beter de TSO betaalbaar houden !

  7. waar is de tijd gebleven dat ouders of in ieder geval 1 ouder zijn/haar werktijden (enigsinds) aan past aan de schooltijd van de jonge kinderen?
    begrijp me goed er is op zich niks mis met een middag of 2 bso maar van 14:00 tot ? kunnen behoorlijk lange dagen worden voor vaak jonge kinderen
    Ik werk zelf als gastouder in een gezin met 3 kinderen, de oudste is 5,5 en gaat 2 middagen naar de bso, 1 middag is ze thuis met mij en de andere dagen is haar moeder er. (woe en vrijdag) Deze moeder heeft haar werktijden aangepast om meer tijd met de kinderen door te kunnen brengen.
    Er is niks mis met opvang maar als je kind meer opvang ziet als de ouder vraag ik me af waarom iemand kinderen heeft?

  8. De vrije woensdag is niet meer van deze tijd. Ah come on.
    De kinderen zitten al zoveel op school dat ze een vrije woensdag middag verdiend hebben. Doe dan de vrijdag middag voor groep 1, 2, 3 en soms ook 4 gelijk trekken met groep 5, 6, 7, 8. Kinderen moeten in het weekend vaak al sporten, naar de kerk, verjaardagen of andere verplichtingen van papa en of mama.
    Nee ik vind het niet achterhaald, kinderen moeten hun middag houden om lekker vrij te spelen of naar training of enig andere vereniging kunnen.

  9. Ik vraag me af of kinderen dan niet hele lange dagen gaan maken. het lijkt opvangsgewijs een mooie oplossing te zijn. Wel merk ik dat mijn kinderen heerlijk genieten van de vrije woensdagmiddag. ( en de jongsten ook van de vrije vrijdag/middag) Zo hebben ze ook ruimte hun eigen tijd in te delen om met vriendinnen af te spreken of naar clubs te gaan. Misschien een idee om het niet standaard in te voeren, maar naar behoefte.

  10. Vijf gelijke schooldagen lijkt in 1e instantie vooral voor kinderopvangoraganisaties een goede oplossing te worden, aangezien zij hopen op een betere invulling van het personeel. Immers het is niet eenvoudig om voor deze oncourante tijden en het weinig aantal uren personeel te vinden. Bovendien is het verloop groot. Uiteraard is het financieel gezien ook een veel aantrekkelijker optie om meer uren opvang aan te bieden, omdat loacties vaak in de ochtenduren leeg staan en dus duur zijn. Of het ook daadwerkelijk een oplossing voor werkende ouders is vraag ik mij af. Vaak is er voor 2 tot 3 dagen BSO opvang nodig. Daarnaast nemen de kosten voor de ouders toe (er worden immers meer uren in rekening gebracht) en mogelijk ook de afname voor meer opvangdagen. En is het bijvoorbeeld mogelijk om bij de werkgever zo gemakkelijk van dagen te wisselen, want ook dat speelt een rol. Wat te doen met alle clubjes die nu veelal op woensdagmiddag plaatsvinden. Alleen aanpassingen bij school en BSO is dus niet voldoende. En wat met de groep ouders die ‘slechts’ 1 of 2 dagen werken of helemaal niet. Deze groep ouders zijn misschien wel tevreden over de huidige schooltijden. Bij de school waar mijn kinderen op zitten is er een continu rooster en dat bevalt uitstekend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.