Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Voorlichting kleine gemeenten invoering taalniveau 3F

Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang houden in juni en juli regiobijeenkomsten over de invoering van het taalniveau 3F in de voorschoolse educatie.
eisentaalniveauANP.jpg
Beroepskrachten moeten aantoonbaar ten minste niveau 3F beheersen op de onderdelen Mondelinge Taalvaardigheid en Leesvaardigheid. - Foto: ANP

Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor leidinggevenden van kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen die voorschoolse educatie (VVE) aanbieden in de kleine gemeenten. Het is een herhaling van de bijeenkomsten die in oktober en november 2016 zijn georganiseerd. Deelname aan een regiobijeenkomst is gratis en deelnemers hoeven geen lid te zijn van één van de brancheorganisaties. Voor de G37 en G86 volgen er dit najaar twee aparte bijeenkomsten over het nieuwe Besluit.

Aanvullende eisen

Organisaties die VVE aanbieden, hebben naast de eisen uit de Wet kinderopvang te maken met aanvullende eisen vanuit het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie. Dit besluit is recent op een aantal punten aangepast: beroepskrachten moeten aantoonbaar ten minste niveau 3F beheersen op de onderdelen Mondelinge Taalvaardigheid en Leesvaardigheid. Deze eis is al van kracht voor de grote en middelgrote gemeenten (G37 en G86) en gaat met ingang van 1 augustus 2019 ook gelden voor beroepskrachten in de kleine gemeenten (G-overig). Deze gemeenten ontvangen in 2017 en 2018 van het Rijk extra budget voor het realiseren van dit taalniveau. De G37 en G86 hebben hier in voorgaande jaren budget voor gekregen.

Het programma

1. Stand van zaken en ontwikkelingen in het beleid rond voorschoolse educatie (Rob Vergeer)
2. Ervaringsverhaal over het toetsen en trainen (kinderopvang/peuterspeelzaal)
3. Een geschikte taaltoets en taalcursus kiezen (Sardes)

Tijdens de bijeenkomst is er veel gelegenheid voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen tussen collega’s onderling van andere kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen.

Data
Dinsdag            20 juni             Amersfoort      09:30-12:30
Donderdag       22 juni             Leiden             09:30-12:30
Maandag          26 juni             Eindhoven       09:30-12:30
Dinsdag            4 juli                Assen              09:30-12:30
Donderdag       6 juli                Hengelo           09:30-12:30

De definitieve uitnodiging met aanmeldlink volgt zo spoedig mogelijk, laat de brancheorganisatie weten.

1 REACTIE

  1. Ik ben sinds 3 jaar via een uitzendbureau werkzaam als peuterleidster. Zij stellen daarvoor de eis: minimaal SPW3 en certificaat VVE. Nu belden ze mij met de vraag of ik een certificaat Nederlands F3 heb, omdat dat per augustus 2017 verplicht is. Ik heb dit niet in mijn bezit omdat dit 4 jaar geleden in mijn vaste functie nog niet verplicht was. Wat nu?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.