Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorlezen onverminderd populair in gezinnen

Ouders vinden voorlezen belangrijk. Bijna 98 procent van de gezinnen leest voor en bijna altijd wordt dit gedaan door de moeder. Het meest favoriete voorleestijdstip is vlak voor het slapen gaan.
1Voorlezen.jpg
62 procent van de ondervraagde ouders leest minder dan tien minuten per dag voor. - Foto: Fotolia

Dit blijkt uit een enquête van het online platform MeerVoorMamas.nl en Kinderboekenclub Kinderboekerij. In totaal deden 2.500 ouders mee aan het onderzoek.  Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de Nationale Voorleesdagen van 25 januari tot en met 4 februari 2017.

Korte verhalen

Uit het onderzoek naar het voorleesgedrag van jonge ouders blijkt dat moeders het vaakst voorlezen: bij 98 procent van de respondenten leest de moeder voor. Meer dan 25 procent van de respondenten geeft aan dat de vader niet voorleest. Vlak voor het slapengaan is van de meeste ouders het favoriete moment om een verhaaltje voor te lezen (68 procent). De verhalen blijven kort, want 62 procent van de ondervraagde ouders leest minder dan tien minuten per dag voor. Opvallend: ook al wordt er veel voorgelezen, er wordt weinig geïnvesteerd in nieuwe kinderboeken. 78 procent van de respondenten geeft minder dan tien euro per maand uit aan kinderboeken.

Aandachtsmoment

‘Samen een boek lezen vlak voor het slapengaan, geeft een kind  rust en regelmaat. Maar bovenal is voorlezen gewoon gezellig en een mooi aandachtsmoment van de ouder naar het kind. Het is een moment van exclusieve aandacht’, aldus Margot Wit, hoofdredacteur van MeerVoorMamas.nl.

Dit jaar doen weer veel kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gastouders en scholen mee met het Nationale Voorleesontbijt. Ook dit jaar maakt Kinderopvangtotaal een foto-overzicht. Lees hier welke gasten er zoal kwamen voorlezen in het land.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.