Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorleestips voor Prentenboek van het Jaar 2020

‘Moppereend’ is gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2020. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen, die plaatsvinden van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari, komt er een mini-editie uit zodat iedereen het boek kan lezen, tegen een kleine prijs. Bibliotheek Den Haag geeft voorleestips voor pm’ers.
Prinses Laurentien leest voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt van 2019. Foto: ANP

Elk jaar is er extra aandacht voor het belang van (voor)lezen tijdens de Nationale Voorleesdagen. Naast het prentenboek Moppereend hebben jeugdbibliothecarissen voor de Prenteboek TopTien negen andere prentenboeken gekozen, die extra aandacht krijgen tijdens de Nationale Voorleesdagen. Andere boeken die gekozen zijn onder meer: Spelen tot het donker wordt en De hapgrage krokodil.

Moppereend

Moppereend, geschreven en geïllustreerd door Joyce Dunbar en Peter Horáček, gaat gedurende het verhaal van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan. De mini-editie van het prentenboek Moppereend is voor slechts 5,25 euro verkrijgbaar bij de boekhandel tijdens de Nationale Voorleesdagen.

Voorleestips

Bibliotheek Den Haag heeft een filmpje gemaakt met daarin tips bij het voorlezen, speciaal voor pm’ers en leerkrachten. Bekijk de video >>
Ook is er het liedje ‘Mopperdag’, speciaal opgenomen voor de Nationale Voorleesdagen. Luister het lied >>
Op zoek naar nog meer inspiratie? Download gratis de kleurplaat Moppereend.

Voorleesontbijt

De Nationale Voorleesdagen worden traditiegetrouw afgetrapt met Het Nationale Voorleesontbijt. In kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, basisscholen en bibliotheken. Lokale helden (denk aan de brandweer, politie en burgemeester) én bekende Nederlanders (o.a. ambassadeur prinses Laurentien), nemen deel aan deze voorleesontbijten om zo te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden.

Kalender en tips

Organiseren jullie een evenement tijdens de Voorleesdagen, zoals een Voorleesontbijt? Zet deze dan op de kalender. Je kunt jullie evenement ook delen als reactie onder dit artikel.
Op zoek naar inspiratie? Bekijk de activiteitenlijst waarop allerlei evenementen staan die tijdens de Voorleesdagen plaatsvinden. Klik hier voor meer informatie >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.