Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor straf in een bad koud water: misstanden bij kinderopvang België

Mishandeling in Belgische kinderdagverblijven blijft ongestraft, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Uit ­inspectieverslagen blijkt dat er vorig jaar sprake was van 41 gevallen van mishandeling of verwaarlozing van jonge kinderen in de opvang. Toezichthouder Kind en Gezin wil strenger gaan handhaven.
kindermishandeling,
© Monkey Business / stock.adobe.com

Een peuter die uit een bedje valt en een halfuur ligt te huilen voor er ­iemand komt. Kinderen die in hun broek plassen en voor straf in een badje met koud water worden gezet. Peuters die een duw krijgen van een pedagogisch medewerker en vervolgens horen dat ze ‘niet moeten doen alsof ze pijn hebben’. Of kinderen die onder dwang iets moeten opeten.

Dat zijn enkele van de 41 incidenten die de Vlaamse Zorg­inspectie heeft vastgesteld bij diverse kinderopvangorganisaties. De krant Het Laatste Nieuws kon de verslagen van 2019 inkijken en stelde vast dat dit maar in één geval leidde tot een tijdelijke sluiting.

Strenger handhaven

‘Het zijn zaken die onaanvaardbaar zijn, daarover bestaat geen discussie’, zegt onderzoeker Michel Vandenbroeck van de Universiteit Gent in dagblad De Standaard. ‘Het gaat over onvriendelijk zijn ­tegen kinderen, ruw met hen ­omgaan en kinderen vernederen.’

Strenger handhaven

Vandenbroeck vraagt zich af waarom toezichthouder Kind en Gezin niet strenger handhaaft. ‘De meerderheid van de kinderopvang doet het goed, laat ons dat niet vergeten. Maar je moet de minderheid die over de schreef gaat, strenger aanpakken om het vertrouwen te kunnen behouden.’

Kind en Gezin is het niet eens met de kritiek. Volgens woordvoerder Nele Wouters worden de incidenten wel degelijk uitgezocht. Ze benadrukt dat bij alle incidenten een verbeterplan wordt opgesteld maar dat er niettemin vanaf januari strenger zal worden gehandhaafd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.