Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Volop fusies en overnames in 2016

Het aantal fusies in Nederland is sinds 2007 niet zo hoog geweest. In totaal zijn er in 2016 523 fusies en overnames gemeld bij de Sociaal Economische Raad (SER). Het aandeel fusies vanuit de non-profitsector en specifiek de kinderopvang is ook hoog dit jaar.
Fusies.jpg
In de kinderopvang was vooral Hamunitas in 2016 actief met twee overnames en de bekendmaking om met gastouderopvang te stoppen vanaf 2017. - Foto: iStock

Dit meldt de SER. In 2016 kwam 13 procent van de meldingen uit de non-profitsector. Daarin springen de branches ziekenhuizen, thuis- en zorginstellingen, kinderopvang, gezondheidsdiensten en woningcorporaties er uit. De meeste meldingen hadden betrekking op de sectoren dienstverlening (32 procent) en industrie (30 procent).

Bescherming personeel

Fusiegedragsregels zijn sinds oktober 2015 ook van toepassing op de kinderopvang (en het onderwijs en de zorg). Deze regels beschermen de belangen van de personen die werkzaam zijn bij een onderneming die in een fusie of overname zit. Er staat onder andere in dat organisaties fusie- en overnameplannen tijdig melden aan de vakbonden en de SER. Dat moet gebeuren op een moment dat de vakbonden nog wezenlijke invloed kunnen uitoefenen op het tot stand komen van de fusie of overname en de uitvoering daarvan.

Fusies kinderopvang

Spraakmakende fusies waar wij op Kinderopvangtotaal over berichten zijn die tussen SKE en Humanitas. Zij maakten begin 2016 bekend dat de SKE-afdeling verder gaat als Kinderopvang Humanitas/SKE. De landelijke kinderopvangorganisatie Humanitas rondde later in 2016 nog een fusie af: met kinderopvang De Cirkel. In november werd bekend dat Kanteel en Kiobra gingen fuseren waardoor de naam Kiobra verdwijnt. Kober Kinderopvang tekende dit jaar een intentieverklaring voor overname met Stichting Peuterspeelzalen Roosendaal. En in Friesland nam kinderopvang Kids First COP alle locaties over van Sisa Kinderopvang. De laatste fusie die opviel het afgelopen jaar: de overname van twee locaties door kinderopvang Het Steigertje.

Kinderopvang Humanitas besloot naast de twee overnames in de regio Twente te stoppen met de tak gastouderopvang. De meeste gastouders stapten over naar gastouderbureau ViaViela. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.