Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vlaamse regering: ‘Verschonen kleuters gaat af van de lestijd’

De Vlaamse regering wil meer zindelijke kleuters in de klassen. In België mogen kinderen al met 2,5 jaar naar de kleuterklas, maar nog lang niet al deze ‘kleuters’ zijn zindelijk. De verschoontijd gaat af van de lestijd en dat moet anders, vindt de regering.
AdobeStock

‘Het aandeel zindelijke kleuters in de Vlaamse kleuterklassen moet omhoog’, stelt de Vlaamse regering in het regeerakkoord. Met deze maatregel hoopt zij dat er meer tijd vrijkomt voor effectief lesgeven, in plaats van dat kleuteronderwijzers zich bezig moeten houden met ‘het verversen’ van luiers. Dat meldt Het Laatste Nieuws (België).

Onderwijskwaliteit

Wanneer de lestijd in het geding komt, gaat dat ten koste van de onderwijskwaliteit, zo beredeneert de regering. Er wordt vooral een beroep gedaan op ouders: ‘Voor de tijdige opstart van zindelijkheidstraining, verwachten we een extra inspanning van de ouders.’ Volgens HLN hebben ouders het steeds drukker, en komen zij pas in actie wanneer de eerste schooldag eraan komt.

In Nederland, waar kleuters pas met vier jaar naar school gaan, gebeurt het nog dat 4-jarigen niet zindelijk zijn. Volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid plast ongeveer 7 procent van de 4- tot 7-jarigen wel eens in de broek. Ouders voelen daar vaak schaamte over, maar een kind zelf ook. Hoe ga je daar als pm’er goed mee om? ‘Probeer een kind gerust te stellen, het is oké.’ Wij schreven dit artikel

Tips zindelijkheid

Hoe krijg je een peuter zindelijk? Kind en Gezin, onderdeel van het Vlaamse ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, geeft de volgende vier tips om peuters zindelijk te krijgen. Even een mini-opfris cursus, in het Vlaams:

  1. Spreek vanaf de geboorte over ‘pipi’ en ‘kaka’. Benoem wat je doet als je de luier ververst, of wat er gebeurt wanneer je kind een grote of kleine boodschap doet.
  2. Zet een potje in het zicht – dat kan vanaf 18 maanden of wanneer het kind het leuk vindt. Laat ze meegaan naar het toilet, of zet een knuffelbeer op het potje. Verwacht niet te veel.
  3. Bied het potje aan, bijvoorbeeld op vaste momenten, of wanneer je merkt dat het kind pipi of kaka moet doen. Meestal vanaf 2 jaar, of wanneer het kind rijpheidssignalen vertoont. Verzet? Wacht even en probeer het later opnieuw.
  4. Luier uit, onderbroekje aan, ook na een ongelukje. Vanaf het moment dat je merkt dat luiers steeds langer droog blijven.

Bron: HLN.be

Tachtig procent van de wereldbevolking heeft zijn kinderen met één jaar zindelijk. In Nederland is het echter heel normaal dat peuters jaren langer in de luiers lopen. Het moment van zindelijkheid wordt ook steeds later. Psycholoog Debby Mendelsohn ziet een belangrijke rol voor de pedagogisch professional. ‘Maak het oefenen leuk, dan lukt het eigenlijk altijd.’ Lees dit PREMIUM-artikel

2 REACTIES

  1. Lijkt me een kwestie van ‘wie A zegt moet ook B zeggen’. Wie peuters in de klas wil, moet ook bereid zijn om luiers te verschonen, billen schoon te poetsen, snotneusjes af te vegen, veters te strikken, enzovoort. Misschien een idee om dit soort zorgtaken te verwerken in je onderwijsleerplan?

    • Daar zijn 2 oplossingen voor: of geen peuters in een kleuterklas. Ik vind overigens het leeftijdsverschil groot (2,5 tot 6 jaar). Of accepteren dat het zindelijk worden een belangrijk onderdeel is van deze peuerleeftijd, die je maarniet zomaar kan overslaan. Peuters maken nou eenmaal een bepaalde ontwikkeling door en wij als samenleving kunnen niey zomaar voorbij gaan aan deze ontwikkeling. Laat een peuter ook een peuter zijn!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.