Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vierogenprincipe werkt niet in de praktijk’

Een ruime meerderheid van de kinderdagverblijven leeft het vierogenprincipe op papier na, maar in de praktijk kan daar lang niet altijd aan voldaan worden. Dat blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV en RTL Nieuws onder ruim 1300 medewerkers in de kinderopvang.
‘Vierogenprincipe werkt niet in de praktijk’
Foto: ANP Photo

Sinds juli 2013 is het verplicht dat er altijd minimaal twee volwassenen toezicht houden op kinderen in kinderdagverblijven. Uit het onderzoek blijkt dat 96 procent van de ondervraagden hiervan op de hoogte is en ruim 86 procent wordt hier ook goed over geïnformeerd door hun organisatie. Toch geeft 14 procent aan dat er niets in de organisatie is veranderd om aan het vierogenprincipe te voldoen.

Meekijken

Bij 66 procent van de organisaties zijn maatregelen getroffen om aan het vierogenprincipe te kunnen voldoen. Uit het onderzoek blijkt echter dat in de praktijk de genomen maatregelen onvoldoende werken. Zo is het toezicht door een tweede volwassene in 77 procent van de gevallen ondergebracht bij pedagogisch medewerkers van een andere groep. Zij moeten naast de zorg voor de kinderen in hun eigen groep via bijvoorbeeld glazen wanden of babyfoons meeluisteren of -kijken naar collega’s in de andere groep.

Babyfoon

Een derde van de ondervraagden geeft aan dat dit niet te combineren valt. Ook bemoeilijkt ruis op de babyfoon de controle. Uit de resultaten bleek verder dat sommige pedagogisch medewerkers soms uren alleen op een groep staan zonder dat er enige vorm van contact is geweest met een andere volwassene.

Schijnveiligheid

‘Als een werknemer die alleen op een locatie staat iets overkomt dan heb je niets aan een babyfoonverbinding met een hoofdkantoor 7 km verderop’, zegt Ilse van der Weiden, bestuurder Kinderopvang Abvakabo FNV. ‘Ook heeft het totaal geen zin dat er glazen ramen tussen groepen worden geplaatst als ze vervolgens worden volgeplakt met tekeningen of als de aangrenzende groep die dag niet bezet is. Ja, het voldoet hiermee aan de eisen, maar het is niet meer dan schijnveiligheid.’

Aanscherpen

De vakbond vindt dat het vierogenprincipe aangescherpt moet worden. Naast de werkgevers en de ouders, moeten ook de werknemers in de kinderopvang meebeslissen over hoe dit het beste vormgegeven kan worden.

Vierogenprincipe

Hoe zat het ook alweer?

1 REACTIE

  1. Wederom een inspiratieloze reactie van de vakbond. Het lijkt wel of dit soort figuren de rol van de overheid innemen. Het wordt tijd dat vakbonden eens afgeschaft gaan worden. Wellicht is het een idee als zij die ‘aanscherping’ waarover men het heeft, en wat dan ook zijn moge, zelf eens gaan bekostigen. Ik denk dat de BV vakbond dan zo het loodje heeft gelegd… #harengaanervanovereindstaan

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.