Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier jaar Gezonde Kinderopvang: bijna 700 organisaties doen mee

Het programma Gezonde Kinderopvang bestaat vier jaar. Wat is er samen met professionals in gang gezet binnen de kinderopvang? Wat zeggen zij zelf over het programma? Je leest het in de factsheet.

De ambitie van het programma Gezonde Kinderopvang is dat elke kinderopvangorganisatie in Nederland een opgeleide coach Gezonde Kinderopvang heeft en dat aandacht voor gezonde leefstijl in de dagopvang en bso vanzelfsprekend is.

Het programma staat aan het begin van een nieuwe programmaperiode (2021 tot 2025) en blikt daarom terug naar de afgelopen jaren. Wat is er al bereikt? In een factsheet worden enkele hoogtepunten toegelicht.

Coaches Gezonde Kinderopvang

Er zijn steeds meer coaches Gezonde Kinderopvang. Inmiddels werken 687 kinderopvangorganisaties aan Gezonde Kinderopvang en zijn ruim 1.000 kinderopvangprofessionals opgeleid tot coach Gezonde Kinderopvang, waarvan 68 gastouders en 96 ROC-docenten.

Hoe werkt het? De train-de-trainer van Gezonde Kinderopvang leidt medewerkers op tot coach. Een opgeleide coach schoolt en coacht de eigen collega’s. Samen leren zij hoe je met ouders, kinderen een gezonde, actieve en veilige omgeving biedt en zelf het gezonde voorbeeld geeft.

Permanente educatie

De coaches zijn positief over de vele aandacht voor gezonde leefstijl in hun organisatie en het voorbeeldgedrag van hun pedagogisch medewerkers, blijkt uit focusgroepen. Ook zetten organisaties goede stappen rond beleid. Zo geeft een coach aan dat het belang van gezonde voeding opgenomen wordt in de permanente educatie van medewerkers en dat zij dit teambreed bespreken.

Positieve invloed op leefstijl pm’ers

Veel geïnterviewde managers zien dat Gezonde Kinderopvang ook een positieve invloed heeft op de leefstijl van pedagogisch medewerkers zelf. Sommige managers stimuleren de medewerkers met gratis sporten. Gezonde Kinderopvang gaat met de kinderen mee naar huis, vertellen enkele managers: ‘Dat krijgen we terug van ouders. Ouders zijn bijvoorbeeld verbaasd dat kinderen thuis zelf om water vragen.’

Bekijk de Factsheet Vier Jaar Gezonde Kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.