Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video: De nieuwe natuurlijke buitenruimte van SKW

Stichting Kinderopvang Waterland heeft sinds kort een mooie nieuwe natuurlijke buitenruimte bij een van haar locaties. Directeur Ilse Raasing vertelt waarom ze het belangrijk vindt dat kinderen worden uitgedaagd in de buitenruimte.

Op een mooie herfstdag laat Ilse Raasing trots de nieuwe buitenruimte zien. Een heuvel waar kinderen via houten paaltjes naar boven kunnen klimmen en via de glijbaan weer naar beneden kunnen. Onder de heuvel ligt een betonnen buis waar kinderen doorheen kunnen lopen. En verder zijn er houten paaltjes en boomstammen waarop kinderen kunnen balanceren, en een houten ‘huisje’ voor fantasiespel.

Natuurlijk speelmateriaal

Ilse: ‘We hadden al best een groene buitenruimte maar er lagen nog te veel stoeptegels. We hebben nu meer natuurlijk speelmateriaal laten aanleggen. Het stond er nog geen tien minuten en kinderen gingen vanuit zichzelf al balancerend op de paaltjes lopen.’

Ze vonden het zelf wel wat spannend want kinderen kunnen natuurlijk flink vallen, maar dat valt in de praktijk mee. ‘Kinderen doen alleen wat ze zelf aan kunnen.’ En uitdaging is volgens haar heel hard nodig.

‘Dubbel en dwars waard’

Je hebt er eigenlijk nauwelijks meer speelgoed nodig, vertelt Ilse. De boomstammen, paaltjes en de heuvel zelf ontlokken al spel aan kinderen. Het is volgens haar wel een investering, maar dat is het dubbel en dwars waard. ‘Je moet niet alleen de ruimte laten aanleggen maar ieder paaltje moet ook gekeurd en gecertificeerd worden.’ Maar: ‘Kinderen vermaken zich heerlijk en leren er heel veel van. Dus gewoon doen!’, besluit ze.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.