Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klassen tid: een wekelijks uurtje empathie voor Deense kinderen

Elke week een uurtje 'tijd voor de klas': in Denemarken is Klassen Tid een begrip voor alle kinderen van 6 tot 16 jaar. Kort gezegd leren de kinderen er hun empathisch vermogen te ontwikkelen. Al ruim twintig jaar krijgen kinderen dit vak, verplicht vanuit de overheid. 'Als je je zeker voelt over jezelf, niet gepest wordt, geen gestresst hebt en bewust bent van wat je kunt, presteer je beter', is de achterliggende gedachte.

Denemarken staat dit jaar op de tweede plaats in het World Happiness Report van de VN. Zou de basis daarvoor op school gelegd worden? Volgens voormalig kinder- en jeugdburgemeester Pia Anderslev is het voor Deense ouders net zo belangrijk dat hun kinderen sociale vaardigheden leren, als dat ze goed onderwijs krijgen.

Empathie-uurtje

Tijdens het ‘empathie-uurtje’ praten kinderen over persoonlijke problemen of over zaken die in de klas spelen. Alles wat met de school te maken heeft of zelfs problemen die niets met school te maken hebben. De rest van de klas en de leerkracht bespreken dan manieren om het probleem op te lossen. ‘We proberen met de hele klas alle verschillende invalshoeken te bekijken en tot een oplossing te komen’, zegt Iben Sandalhm, voormalig lerares en co-auteur van The Danish Way of Parenting.

Hygge

Een uurtje empathie is in Denemarken net zo belangrijk als de tijd die bijvoorbeeld aan taal of rekenen wordt besteed. Empathie helpt volgens de Denen bij het opbouwen van relaties, het voorkomen van pesten en het succes in een latere loopbaan.

Samen probeert de klas alle aspecten en invalshoeken te respecteren en samen een oplossing te vinden. De problemen van de kinderen worden erkend en gehoord als een deel van een grotere gemeenschap. En als je erkend wordt, word je iemand.’ – Iben Sandahl

Leerlingen leren om niet boven medeleerlingen uit te hoeven stijgen, maar alleen boven zichzelf: Deense scholen vermijden elke vorm van competitie, zegt Jessica Alexander, de auteur van het boek over de Deense manier van opvoeden. In plaats daarvan oefenen ze om elkaar te motiveren en om verantwoordelijkheid te nemen in het helpen van anderen. Daarbij geven Denen volgens Alexander veel ruimte aan het vrije spel van de kinderen, waarbij empathie en onderhandelingsvaardigheden worden aangeleerd.

Als er geen problemen zijn om te bespreken, brengen de kinderen gewoon de tijd samen door om te ontspannen en te genieten van hygge: het beroemde Deense equivalent van gezelligheid in een intieme setting, al dan niet met – door de kinderen – zelfgebakken cake.

bron: Morning Future

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.