Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ViaViela geeft gratis gids uit met financiële tips

Marianne Velsink
Gastouderbureau ViaViela presenteerde onlangs het e-book De Gastoudergids 2016. Dit boek is voor gastouders en nanny’s gratis te downloaden en bevat handige informatie over de financiële kant van het werken als zelfstandige opvangprofessional.
De Gastoudergids.jpg
'Hoewel verzorging

Gastouders hebben naast de dagelijkse verantwoordelijkheid voor kinderen en een goede omgang met ouders ook nog een zelfstandig bedrijfje te runnen. Hoe leuk dat ook klinkt, daar komt ontzettend veel werk bij kijken. Gastouders zijn verantwoordelijk voor hun eigen financiële vangnet. Denk aan pensioen, wat te doen bij schade, ziekte of arbeidsongeschiktheid?

Slimmere keuzes

Directeur van Gastouderbureau ViaViela, Hubèr Agterberg, legt uit waarom hij De Gastoudergids zo belangrijk vindt. ‘Gastouders en nanny’s van nu zijn breed opgeleid en hebben veel inhoudelijke kennis op het gebied van verzorging, veiligheid en pedagogiek. Hoewel die zaken de kern vormen van het werken als opvangprofessional, komt er in de praktijk nog meer kijken bij het leiden van een eigen opvang. De Gastoudergids heeft de meest voorkomende financiële vragen voor gastouders en nanny’s verzameld en gebundeld. Dit helpt gastouders om zelfstandig na te gaan of ook de zakelijke kant van hun opvang goed geregeld is of dat ze mogelijk andere of slimmere keuzes kunnen maken.’

Zelfstandig ondernemerschap

Onlangs bleek maar weer hoe belangrijk het bijvoorbeeld is dat gastouders bij de Belastingdienst geregistreerd staan als zelfstandig ondernemer (zzp’er). Alleen dan kan een gastouder profiteren van een aantal fiscale voordelen. Onlangs bepaalde het gerechtshof dat een gastouder toch geen zelfstandig ondernemer is. De gastouderbranche reageerde daar onrustig op.

Kennisnetwerk Gastouderopvang (KNGO) noemde de uitspraak van het gerechtshof zorgwekkend, omdat een aantal argumenten van het gerechtshof de gastouderopvang in zijn geheel bedreigen. Lees meer

Inhoud van de gids

In de Gastoudergids staat precies aan welke voorwaarden je als gastouder moet voldoen om een zelfstandig ondernemer te zijn. Financieel adviesbureau FAGON werkte aan de productie mee. De gids geeft ook antwoorden op vragen over de gezagverhouding tussen ouder en gastouder, de regeling Dienstverlening aan huis, hoe je je uurtarief als gastouder bepaalt en wat te doen bij wanbetalers. Er staan tips in wat een goede administratie is voor gastouders, een overzicht van wat aftrekbare kosten zijn en wat niet, waar je bij het aangeven van belasting op moet letten en hoe je je jaarbegroting moet vastleggen. Tot slot biedt de gids informatie over wat te doen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid en hoe je je hiertegen kunt verzekeren, het broodfonds, zwangerschapsverlof en pensioen.

Gratis te downloaden

De gids is niet alleen beschikbaar voor gastouders van ViaViela, maar voor alle gastouders en nanny’s gratis als e-book te downloaden. Hiervoor moet basisinformatie worden verstrekt zoals naam, adres en woonplaats.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.