Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vesper BSO+ vraagt aandacht voor kansenongelijkheid voor kind met ‘plusje’

Vesper BSO+ viert haar 1-jarig bestaan met de opening van de vijfde vestiging, bij SBO De Wereldboom in Amsterdam. De échte Vesper (12) mocht het lintje doorknippen. Vesper BSO+ grijpt de viering aan om het gesprek over kansenongelijkheid bij kinderen voor wie geen passende bso is, op de kaart te zetten in de gemeente Amsterdam. ’70.000 kinderen met een extra zorgvraag vallen nog altijd buiten de boot.’

Vesper, die op donderdag 31 maart het lintje mocht doorknippen van de nieuwe Vesper BSO+-vestiging bij SBO De Wereldboom in Amsterdam, inspireerde Anne-Sophie Schürmann om zowel jeugdzorgorganisatie Groei & Glunder als Vesper BSO+ te starten. Anne-Sophie zag in haar werk dat te veel kinderen buiten de boot vallen als het gaat om passende buitenschoolse opvang. Zij spreekt zelfs van 70.000 kinderen met een extra zorgvraag, voor wie er na school geen passende bso is.

Kansenongelijkheid

Tijdens de viering van het 1-jarige bestaan van Vesper BSO+ vraagt Schürmann dan ook aandacht voor dit thema. Bij de viering was onder andere de Amsterdamse wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering, Marjolein Moorman, te gast. Zij gaat in gesprek met schoolbestuurders en ouders van kinderen over kansenongelijkheid voor kinderen in het speciaal onderwijs en hoe een BSO+ deze ongelijkheid tegen kan gaan.

Urgentie

Schürmann hoopt dat dit gesprek leidt tot het gevoel van urgentie rondom de ongelijkheid voor kinderen met een ‘plusje’ bij de gemeente én concrete oplossingen. Volgens Schürmann moet er een algemene voorziening komen voor de BSO+ zodat kinderen van het speciaal onderwijs, en kinderen in het regulier onderwijs met een extra zorgvraag, hier laagdrempelig gebruik van kunnen maken.

Passende bso niet vanzelfsprekend

‘Op dit moment is het verzorgen van buitenschoolse opvang niet verplicht voor het speciaal onderwijs, terwijl dit voor het reguliere onderwijs wel het geval is. Juist voor kinderen met een extra zorgvraag is passende BSO belangrijk, zodat ze niet wéér buiten de boot vallen’, zegt wethouder Moorman. En de urgentie groeit: in de jeugdzorg heerst al enige tijd ‘code zwart’. Kinderen kunnen soms nergens meer heen. De kansenongelijkheid neemt daardoor toe. ‘Uiteindelijk is het kind de dupe’, zegt Schürmann. ‘Maar ook ouders weten niet meer waar ze het zoeken moeten.’ Vesper BSO+ wil deze kinderen, én daarmee ook hun ouders, een eerlijke kans bieden met passende buitenschoolse opvang.

Kind aan huis

Kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan, vallen in de reguliere buitenschoolse opvang vaak buiten de boot. Vanwege te weinig persoonlijke aandacht en te grote groepen kinderen is reguliere opvang voor hen vaak geen optie, stelt Vesper BSO+. Zij biedt buitenschoolse opvang met specialistische kennis en aandacht voor kinderen met een zorgvraag, zoals gedragsproblemen of een (licht) verstandelijke beperking. De bso werkt met kleinere groepen en extra structuur. Daarnaast wordt er speciale aandacht besteed aan sport: iedere dag sporten de kinderen een uur, wat hun (mentale) gezondheid bevordert. ‘Inmiddels werkt Vesper BSO+ met een team van 25 speciaal opgeleide pedagogisch medewerkers op vijf locaties in Amsterdam en Hilversum, waardoor tachtig kinderen wekelijks begeleiding krijgen om écht kind te kunnen zijn. De ambitie is om de komende drie jaar te groeien tot twintig locaties en de zorg van zo’n vijfhonderd ouders op ons te nemen.’

Anne-Sophie Schürmann was te gast in de Kinderopvangtotaal-podcast ‘Het Kippenvelmoment’. Zij vertelt daarin over haar missie om passende buitenschoolse opvang te realiseren voor álle kinderen met een extra zorgbehoefte. Ook vertelt zij over een heel bijzonder meisje: Vesper. ‘Vesper heeft mijn hart gegrepen.’ Luister naar de podcast

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.