Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verrassende uitkomsten enquête De Unie

Slechts de helft van de medewerkers in de kinderopvang vindt dat de verhouding tussen werkgever en werknemer gelijkwaardig is in gesprekken. En het overgrote deel vindt dat de opvoeding bij de ouders thuishoort. Het zijn twee verrassende uitkomsten van een enquête van vakbond De Unie onder haar leden uit de kinderopvangsector.

Signalen
De enquête werd in het leven geroepen omdat een aantal signalen de vakbond bereikten. Karin van Leeuwen, cao-onderhandelaar van De Unie: ‘we ontvingen allerlei bezorgde signalen van onze leden en wilden graag weten of die signalen breed gedragen werden in de sector. Zo weten we wat er leeft onder onze leden.’ Een aantal signalen werden inderdaad bevestigd. Bijvoorbeeld dat de meeste respondenten een beter salaris en een ander takenpakket willen. Met name de toegenomen administratieve handelingen en het vele schoonmaakwerk worden als storend genoemd omdat het pedagogisch medewerkers belemmert in het werken met de kinderen.

Arbeidsvoorwaarden
Er zijn ook een aantal klachten op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Zo wil eenderde flexibelere werktijden, en willen vrijwel alle respondenten meer eigen keuzevrijheid in hun arbeidsvoorwaarden. Van Leeuwen: ‘We merken dat de aandacht in de kinderopvang momenteel vooral gaat naar de kwaliteitsverbetering van pedagogisch medewerkers. Ondersteunend persopneel en leidinggevenden lijken een ondergeschikte rol te spelen.’
De Unie zal de uitslag van de enquête meenemen in de cao-onderhandelingen die vanaf 2 maart weer gaan beginnen

Bekijk hier de acht belangrijkste conclusies op een rij

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.