Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verklaring Omtrent Gedrag te streng’

Alexandra Sweers
Kamerleden van SP, D66 en PvdA vinden de huidige toepassing van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te streng. Mensen kunnen nog lang last hebben van relatief lichte vergrijpen. In beroep gaan is lastig.
VOG in de Kinderopvang
In steeds meer sectoren geldt voor werknemers een verplichte screening. - Foto: ANP

In het Radio 1 programma Reporter werd aandacht besteed aan de langdurige gevolgen van soms relatief lichte vergrijpen. Een man die bijvoorbeeld op zijn dertiende werd veroordeeld voor een zedenmisdrijf kon 11 jaar later niet bij de brandweer werken omdat hij geen VOG kon krijgen.

Verplichte screening

In steeds meer sectoren geldt voor werknemers een verplichte screening. Tussen 2004 en 2014 vervijfvoudigde het aantal verzoeken om een VOG. In de kinderopvang en taxibranche worden medewerkers doorlopend gescreend. Er wordt vooral bezwaar gemaakt tegen de trage bezwaarprocedure en de lange termijn waarop mensen nog last kunnen hebben van fouten uit het verleden. Een bezwaarprocedure kost een jaar en rond de 1000 euro.

Schone lei

SP-Kamerlid Nine Kooijman spreekt van een dubbele straf en wil graag met de minister van Justitie debatteren. Jeroen Recourt van de PvdA noemt het een bezwaar dat mensen nog lang last kunnen hebben van relatief lichte vergrijpen die ze ooit hebben gepleegd. ‘Ze moeten een keer met een schone lei verder kunnen.’ Hij zou de aanvraag van een VOG verder willen flexibiliseren en pleit voor een kortere en eenvoudiger bezwaarprocedure. Magda Berndsen van D66 wil dat de bezwaarprocedure verkort wordt, zodat er meer maatwerk kan worden geleverd.

In de kinderopvang is het systeem van continue screening ingevoerd waarbij de VOG een belangrijke rol speelt. Tijdens een rondetafelbijeenkomst op 30 juni willen het Ministerie van SZW en de Brancheorganisatie Kinderopvang met eigenaren van kindercentra, peuterspeelzalen en/of gastouderbureaus in gesprek over hun ervaringen met de continue screening. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.