Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verhoging uurprijzen opvang in fases

Frida Noordzij
Demissionair minister Lodewijk Asscher laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de verhoging van de maximum uurprijzen voor de dagopvang en buitenschoolse opvang gefaseerd wordt ingevoerd.
geld-PicScout.jpg
Demissionair minister Lodewijk Asscher laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de verhoging van de maximum uurprijzen voor de dagopvang en buitenschoolse opvang gefaseerd wordt ingevoerd. - Foto: PicScout

De maximum uurprijs voor de dagopvang per 1 januari 2018 wordt verhoogd met € 0,07, en per 1 januari 2019 met € 0,25. De maximum uurprijs komt daarmee op € 7,45. Dit gebeurt gefaseerd: ter compensatie van de eisen aan het volgen van de ontwikkeling van kinderen en enkele scholingseisen (2018) en ter compensatie van de eisen aan de inzet van pedagogisch beleidsmedewerkers en de aanscherping van de beroepskracht-kindratio voor nuljarigen (2019).

Uurprijzen bso

De maximum uurprijs voor de bso’s wordt ter compensatie van de invoering van scholingseisen en de vrijwilligers die niet meer formatief mogen worden ingezet per 1 januari 2018 verhoogd met € 0,08. Per 1 januari 2019 wordt de maximum uurprijs verlaagd met €0,34 in verband met de eisen aan de inzet van pedagogisch beleidsmedewerkers en de versoepeling van de beroepskracht-kindratio voor kinderen vanaf zeven jaar. De maximum uurprijs komt daarmee op € 6,95. Voor de gastouderopvang bedraagt de maximum uurprijs € 5,91.

Indexering

De indexering van de maximum uurprijzen voor de dagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang voor 2018 wordt gebaseerd op een correctie van de indexering in 2017 en de indexering voor 2018. De correctie voor 2017 bedraagt 0,44%. De indexering voor 2018 is 2,3%. Dit betekent dat de maximum uurprijzen netto met 2,74% worden verhoogd als gevolg van de indexering.

Belangenvereniging BOinK heeft de jaarlijkse enquête gehouden onder ouders om de ontwikkelingen in de uurprijs van kinderopvang en de kosten van ouders in kaart te brengen. Het gemiddelde waarderingscijfer? Een 6. Lees meer >>

4 REACTIES

 1. Zou inderdaad handig zijn om te weten hoe het zit.
  Inderdaad net de bijlage gelezen… wordt totaal dan toch max 7,45 voor de dagopvang.
  Het bericht van kinderopvangtotaal lijkt inderdaad alleen over het stukje van de financiering van IKK te gaan. wel verwarrend.

 2. Lees alle reacties
 3. De "brief" waar het artikel naar verwijst en waar de link naar toe gaat is van 18 Juli 2017 en betreft "ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag voor het jaar 2018". Deze brief is te vinden op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar gaat "slechts" over de invloed van de invoering van IKK op de maximum uurprijs. Op die site staat ook een ontwerpbesluit en een kamerbrief inzake kinderopvang, gepubliceerd op 18 Juli 2017. In deze documenten wordt gesproken over + 2,74% indexering voor KDV, BSO en GOB én voor maatregelen inzake IKK van € 0,07 per uur voor KDV. Dan kom je op € 7,18 (max uurprijs 2017) + 2,74% + € 0,07 = € 7,45. Deze € 7,45 wordt ook genoemd door de BMK en BK in hun publicaties op hun websites van 19/20 Juli. Het artikel van Kinderopvangtotaal is waarschijnlijk dus op zijn zachts gezegd "niet helemaal waar"……. Oproep aan Kinderopvangtotaal: kom met het juiste nieuws!

 4. hoezo verlaging in 2018?
  Voor veel kinderdagverblijven is er alleen verhoging van de kosten omdat de lonen omhoog zullen gaan. meer kinderen zit er niet in,. er is niet meer ruimte beschikbaar voor extra kinderen en/ of het aantal oudere kinderen is niet voldoende. ik heb zelf een hele kleine bso (wordt door ouders juist bewust voor gekozen) van max 10 kinderen. ik kan dus helemaal geen leidster besparen en dus kan ik ook de prijs niet verlagen. ik heb alleen extra kosten in de dagopvang door de extra leidster of minder inkomen als ik kies voor minder kinderen van 0 jaar op de groep. Ook deze groep is maar max 12 kinderen, ik kan dus niet de 0 jarige verspreiden over meerdere groepen. met kleine kinderdagverblijven wordt totaal geen rekening gehouden. Of is het de bedoeling van de regering dat die failliet gaan? Bij alle besprekingen hebben alleen grote organisaties gezeten. misschien is een landelijke enquête een idee? Ze hebben alle adressen want voor andere zaken weten ze ons ook te vinden.

 5. Hebben we het allemaal over het zelfde ???
  Indexering
  De indexering van de maximum uurtarieven voor 2018 wordt gebaseerd op een correctie van de indexering in 2017 van 0,44% en de indexering voor 2018, die 2,3% bedraagt. Dit betekent dat de maximum uurtarieven netto met 2,74% worden verhoogd als gevolg van de indexering, zo valt te lezen in het ontwerpbesluit. Daarnaast worden de toetsingsinkomens voor 2018 geïndexeerd met 1,97%.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.