Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verduurzamen schoolgebouw met subsidie: dit zijn de mogelijkheden

Een groen dak op je schoolgebouw, nieuw HR-glas, een warmtepomp of andere energiebesparende maatregelen: wie een DuMaVa-aanvraag doet, kan 30% van de projectkosten terugkrijgen. Dit percentage geldt ook voor een integraal verduurzamingsproject. Eigenaren van scholen kunnen maximaal 2,5 miljoen euro subsidie per aanvraag ontvangen.
DuMaVaverduurzamen-schoolgebouw-met-subsidie-dit-zijn-de-mogelijkheden subsidie
candy1812 / stock.adobe.com

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, legt het onafhankelijke platform voor maatschappelijk vastgoed Bouwstenen uit. Volgens de website is het zaak om je als school goed voor te bereiden op de aanvraag.

Vanuit de praktijk wordt getipt om tijdig een energieadvies uit te laten voeren door een adviseur. Het rapport moet, als je een aanvraag doet, namelijk recent zijn. Subsidies mogen ook alleen aangevraagd worden voor maatregelen die in het rapport voorkomen.

Verwarmen, koelen en ventileren

Een groen dak of groene gevel op je schoolgebouw? Ook dat kan met subsidie. Wie niet kiest voor een integraal verduurzamingsproject, mag namelijk subsidie aanvragen voor één tot drie maatregelen op de maatregelenlijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een greep uit die lijst: het plaatsen van HR-glas, het aanbrengen van isolatie of een LED-verlichtingssysteem.

Daarnaast vind je er nog vele andere mogelijkheden om energie te besparen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan duurzame manieren van verwarmen, koelen en ventileren met behulp van een warmtepomp. De volledige lijst van maatregelen waarop subsidie mogelijk is, is hier te downloaden.

Bij het indienen van de aanvraag hoort onder meer een gespecificeerde investeringsbegroting of aannemersovereenkomst, waaruit blijkt hoe het subsidiebedrag dat je aanvraagt is opgebouwd. Ook vragen ze een tijdsplanning voor het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen of het integrale project.

Kanttekening

Een kanttekening die platform Bouwstenen bij de subsidie maakt, is de vraag of het ministerie in geval van scholen wel cofinanciering mag verlangen: ‘Het Rijk is namelijk verantwoordelijk voor de bekostiging van deze gebouwen en in de huidige financiering zijn duurzaamheidsmaatregelen niet opgenomen’.

Ook ziet Bouwstenen liever een meer structurele financiering. Desondanks is de organisatie ‘blij met elke euro die voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed beschikbaar wordt gesteld’.

2012

Voor een subsidieaanvraag moet het trouwens gaan om gebouwen uit 2012 of daarvoor. Als het pand daarna gebouwd is, is subsidie alleen mogelijk als het gebouw daarmee van het aardgas af gaat.

Het aanvragen van de subsidie is mogelijk vanaf maandag 3 oktober 2022 09:00 uur tot zondag 31 december 2023 17:00 uur.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.