Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verdeling GOAB-budget 2019 bekend

Frida Noordzij
De verdeling van de gelden voor het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) is bekend gemaakt. Met de nieuwe herverdeling gaat er veel veranderen voor gemeenten
Foto: AdobeStock

Eerder maakte Kinderopvangtotaal al bekend dat gemeenten drie jaar de tijd krijgen om met een nieuw budget voor onderwijsachterstandsmiddelen toe te werken naar een nieuw aanbod van vroeg- en voorschoolse educatie (vve). Het budget verandert niet direct per 1 januari 2019, maar wordt langzaam op- dan wel afgebouwd. Gemeenten die erop vooruit gaan vanwege de herverdeling van de onderwijsachterstandsmiddelen, zouden beter in één keer over het nieuwe budget moeten beschikken, vond Ed Buitenhek. Daardoor zouden zij sneller een definitief achterstandenbeleid kunnen maken, waarin zij kunnen voldoen aan de verwachte uitbreiding en kwaliteitsimpuls van vve.

Herverdeling

Voor de meeste gemeenten betekent de herverdeling van de vve-gelden dat zij er op vooruit gaan. Maar 38 gemeenten gaan er juist op achteruit. Dit zijn onder andere Utrecht, Leiden, Amsterdam, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Haarlem en Woerden. Onderzoeksbureau Buitenhek maakte een overzicht van wat deze overgangstermijn precies betekent voor het budget. Bijvoorbeeld: de gemeente Amsterdam ontvangt dit jaar nog € 56.412.000 aan gemeentelijke middelen om achterstanden aan te pakken, maar dit bedrag wordt in vier stappen afgebouwd naar € 51.032.000 in 2022.

Vve uitbreiden

Van gemeenten wordt verwacht dat zij het vve-aanbod gaan uitbreiden van 10 naar 16 uur per week en dat er wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van voorschoolse educatie door de inzet van meer hbo-geschoold personeel. Dat betekent dat bijna alle gemeenten hun beleid aan moeten passen, ook de gemeenten die het straks met minder budget moeten doen. Om de 16-uurregeling te behalen is het nieuwe GOAB-budget structureel verhoogt met 170 miljoen euro en komt in totaal op 486 miljoen euro.

Binnenkort ontvangen gemeenten van DUO hun voorlopige beschikking voor 2019.

Klik hier voor de lijst met GOAB-budgetten per gemeente >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.