Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel kindergebitten zijn verwaarloosd

Ouders nemen het niet altijd zo nauw met de gebitsverzorging van hun kinderen. Naar schatting 40.000 jonge kinderen (2-7 jaar) hebben een ernstig verwaarloosd melkgebit. Dit meldde RTL Nieuws na eigen onderzoek. Wat kan de kinderopvang doen aan gebitsverzorging?
Veel kinderdagverblijven pakken het thema tanden poetsen al spelenderwijs op. Of zij hebben tanden poetsen na de lunch standaard op het programma staan.
Veel kinderdagverblijven pakken het thema tanden poetsen al spelenderwijs op. Of zij hebben tanden poetsen na de lunch standaard op het programma staan. - Foto: ANP

De GGD controleert niet of de tanden gepoetst worden in de kinderopvang en geven hier ook geen advies over. Dit is niet de taak van de toezichthouder, meldt de GGD. Toch denkt Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandgeheelkunde (KNMT) dat de sleutel tot het tegengaan van dit probleem ligt bij het opvoeden van jonge kinderen. Als zij al op jonge leeftijd weten wat je moet doen om een gezond gebit te houden, leren ze dat niet meer af.

Afgebrokkelde tanden

De tandartsen die meededen aan het onderzoek van RTL spreken van verwaarlozing van kinderen. Zij treffen soms gebitten aan met dikke lagen plak, etensresten en afgebrokkelde of tot stompjes afgesleten tanden. Dat leidt tot ontstekingen en abcessen in mond, soms met aangetast kraakbeen tot gevolg.

Krijg jij ook vaak kinderen binnen van wie de tandjes niet gepoetst zijn die ochtend? Breng jij dit ter sprake of ga je alsnog de tandjes poetsen: hoe ga je daarmee om? Reageer hier >>

Pyama-papje

Wat doen ouders mis? Allereerst geven zij hun kinderen vaak de hele dag door zoetigheden. Of zij geven hun kind voor het slapen gaan nog een sapje of een ‘pyama-papje’. Verder blijken veel ouders een strijd aan te moeten gaan bij het tandenpoetsen. Die gaan ze soms al niet een meer aan. De tandarts wordt ook niet altijd frequent bezocht.

Kinderdagverblijven: poets mee

Het advies is dat de gebitten van kinderen twee keer op een dag worden gepoetst (’s ochtends en ’s avonds), maar onderzoek van de GGD toont aan dat dit niet altijd gebeurt. Veel kinderdagverblijven pakken het thema tanden poetsen al spelenderwijs op. Of zij hebben tanden poetsen na de lunch standaard op het programma staan.

Met elkaar de tandjes poetsen? Bekijk hier speciale tips en spelletjes >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.