Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel animo petitie voor verplicht vaccineren in kinderopvang

De roep om niet gevaccineerde kinderen toegang te ontzeggen tot de kinderopvang, klinkt steeds luider in de maatschappij. Een petitie van een bezorgde ouder leidde in korte tijd al tot ruim 2500 handtekeningen. En dat aantal stijgt iedere minuut.
AdobeStock

De ouder vraagt met zijn petitie aan de Tweede Kamer om actie te ondernemen. ‘Zorg voor verplichte vaccinatie van kinderen die naar kinderdagverblijven gaan.’ Het idee is dat bij voldoende handtekeningen de petitie wordt aangeboden aan Tweede Kamerleden.

Kinderen in gevaar

‘Staan wij toe dat een groeiende groep mensen die weigert hun kinderen in te enten tegen besmettelijke ziekten (..) kleine kinderen in steeds groter gevaar brengt?’, vraagt initiatiefnemer Mark Thiessen zich af. Hij antwoordt meteen daaronder: ‘Natuurlijk niet. En dat hoeft ook niet, want wij zijn met zoveel meer.’ Toch maakt de vader zich zorgen over de groeiende groep ouders in Nederland die ervoor kiest om hun kind niet te vaccineren tegen ziektes zoals de mazelen.

“Ga je schamen”

Ook populair is de hashtag #ikvaccineer. Hierin spreken verschillende artsen zich uit over of en waarom zij hun kinderen laten vaccineren. Dit naar aanleiding van een vraag hierover van een moeder. Eén zo’n arts die hier gehoor aan gaf is Geert Jan van Holten: ‘ Ik ben huisarts en voormalig tropenarts. Mijn drie eigen en twee cadeaukinderen zijn volledig gevaccineerd. No doubts. Ik heb in Afrika kinderen onder mijn handen dood zien gaan aan de mazelen. Ga je schamen, anti-vaxxers!’Zijn tweet werd al bijna 7000 keer geliked. Ondertussen vindt onder #ikvaccineer  een felle discussie plaats tussen voor- en tegenstanders van vaccinaties voor kinderen.

Registratie verbeteren

Dat er nu een koppeling wordt gemaakt met vaccinaties en toegang tot de kinderopvang, komt niet uit de lucht vallen. Universitair docent rechtsfilosofie Roland Pierik en hoogleraar filosofie Marcel Verweij riepen al eens op tot het verplicht stellen van enkele vaccinaties voor toegang tot de kinderopvang. Daarop volgden Kamervragen aan het adres van staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. Hij zegt geen voorstander te zijn van verplichte vaccinaties in de kinderopvang, maar wil wel stappen zetten om de registratie van wel- en niet gevaccineerde kinderen te verbeteren.

Kinderen weigeren gebeurt al

Officieel mag een kinderdagverblijf een kind niet weigeren op basis van een bepaalde overtuiging van de ouders. Toch gebeurt dat soms wel. In andere Europese landen, zoals België, Frankrijk en Italië is het zelfs al gebruikelijk dat een kind geen toegang krijgt tot kinderopvang als hij niet is ingeënt. Petra den Braber, eigenaresse van kinderopvang Tijd voor Kinderen is iemand die niet-gevaccineerde kinderen weigert. Tegen een verslaggever van RTL Nieuws legt ze uit waarom: ‘De veiligheid waarborgen voor al mijn kinderen, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Wat ouders buiten dit kinderdagverblijf doen, moeten ze ieder voor zich weten. Maar mijn voorwaarde is dat kinderen ingeënt zijn.’ Hiervoor vraagt ze om een kopie van het vaccinatiebewijs bij ouders.

Je kind niet laten inenten? Prima, maar dan wordt er gekort op de kinderbijslag. Dat voorstel doet Ruud Coolen-Van Brakel, voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). BOinK pleit voor strenger beleid in de kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.