Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vanaf nu is het tijd om verder te bouwen’

Minister Asscher roemde tijdens het Kamerdebat over kinderopvang de kinderopvangsector met 'knap ondernemerschap'. Volgens hem zijn er het afgelopen jaar grote stappen gezet in de pedagogische kwaliteit en veiligheid. 'Vanaf nu wordt het tijd om verder te bouwen', zegt de minister. Hiermee doelt hij onder andere op een verdere invulling van de peuterplannen, het nieuwe toezicht en een onderzoek naar het functioneren van vroeg- en voorschoolse educatie.
'Vanaf nu is het tijd om verder te bouwen'
Foto: ANP

Dat 2013 een rampzalig jaar was voor de branche, bewijzen de cijfers waar de minister eerder deze week mee naar buiten kwam. Toch vindt minister Asscher dat 2013 de kinderopvang ook wat gebracht heeft. Als voorbeeld noemt hij de toegenomen klantgerichtheid. ‘De branche kijkt nu beter wat ouders nodig hebben en speelt hierop in’, stelde Asscher in het debat.

Het nieuwe toezicht

Met het nieuwe toezicht krijgen ouders bovendien meer inzicht in de prestatie van hun kinderopvanglocatie. De inspectie draait in het nieuwe toezicht minder om afvinklijstjes en randvoorwaarden, maar om pedagogische kwaliteit. ‘Daarmee kunnen kinderopvanglocaties zich onderscheiden op kwaliteit en als zij hun best doen, is dit zichtbaar in het oordeel dat de GGD-inspecteur aan de locatie geeft: van zwak tot excellent’, aldus minister Asscher.

Kwaliteitsregels

Onlangs werd bekend dat minister Asscher de kwaliteitsregels voor de kinderopvang wil aanpassen en aanscherpen. Hij informeerde de Kamer over dit traject dat inmiddels is gestart bij Bureau Kwaliteit Kinderopvang. Zij ontwikkelen samen met branchepartijen een integrale visie op kwaliteit. Op basis daarvan past minister Asscher de kwaliteitsregels waar nodig aan.

Pedagogische waarde

Niet iedereen in de Kamer vindt dat de peuterplannen van het kabinet ver genoeg gaan. ‘Een peuterstap, wordt het genoemd. Minister Asscher heeft daarvoor wel begrip, maar zegt ook dat de verdergaande harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk een eerste stap vooruit is. Hij benadrukte dat kinderopvang meer is dan alleen opvang, en van grote pedagogische meerwaarde.

Tweedeling

Kamerleden schaarden zich juist achter de kritiek die de VNG onlangs heeft geuit. Het peuterplan zou segregatie van kinderen niet oplossen. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel vroeg zich af hoe de minister kan verantwoorden dat er nog steeds een tweedeling bestaat tussen kinderen van werkende en kinderen van niet-werkende ouders. Wat betreft de kinderopvangtoeslag blijft de minister duidelijk: deze is voorbehouden aan werkende ouders. Hij vindt dat het peuterplan wel degelijk leidt tot meer integratie.

Gemeenten

Het VNG-plan voor peuters gaat verder want wil dat álle peuters, ongeacht achtergrond, recht hebben op dagdelen vroeg- en voorschoolse educatie (VVE). Maar minister Asscher kan de 815 miljoen euro dat dit plan moet kosten, niet zomaar ophoesten. Wel wil de minister in gesprek blijven met de VNG om het komende jaar verder invulling te geven aan de peuterplannnen. Ook benadrukte hij opnieuw dat gemeenten de vrijheid krijgen om peuteropvang te realiseren die verder gaat dan de plannen van het kabinet.

Uit het dal?

GroenLinks-partijleider Bram van Ojik is bang dat de kinderopvangbranche ook in 2014 niet uit het dal kruipt. Hij vindt dat een eventuele meevaller op de begroting opnieuw geïnvesteerd moet worden in de kinderopvang, zodat de sector een rooskleuriger vooruitzicht krijgt. Ook noemde hij het ‘betreurenswaardig dat zoveel medewerkers hun baan in de kinderopvang hebben verloren de afgelopen jaren’.

Ouderparticipatiecrèches

Opvallend veel aandacht was er voor de ouderparticipatiecrèches. Geen van de oppositiepartijen is het eens met de maatregel dat zij buiten de kinderopvangtoeslagregel komen te vallen. Alleen de VVD en de PvdA steunen het voorstel van Asscher. De oppositiepartijen zijn dan ook van plan een motie in te dienen.

VVE

Minister Asscher zegde toe dat de Kamer na de zomer wordt geïnformeerd over de kwaliteit van VVE. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker was aangeschoven bij het debat om, onder andere, over dit onderwerp te praten. Hij denkt ‘dat VVE in de kinderopvang segregatie voorkomt en dat het verschillende kinderen bij elkaar brengt’. Of en hoe VVE momenteel functioneert, wordt onderzocht en na de zomer in de Kamer besproken.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.