Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van groepshulp naar pm’er met het Ontwikkelpad kinderopvang

Een medewerker start als groepshulp in de kinderopvang en hij of zij wil zich verder ontwikkelen tot pedagogisch medewerker. Superfijn voor alle partijen! Maar hoe geef je dat vorm? Het Ontwikkelpad kinderopvang is een op maat gemaakt pad dat potentiële kandidaten helpt om zich in de praktijk van de kinderopvang te ontwikkelen.

Het Ontwikkelpad kinderopvang is gemaakt door de BK en BMK samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en vele partijen betrokken bij de 35 arbeidsmarktregio’s. Met het Ontwikkelpad kunnen kandidaten zonder vooropleidingseisen starten als groepshulp en zich, als zij dat willen en kunnen, verder ontwikkelen tot pedagogisch medewerker.

Personeelstekorten

De sector kampt met grote personeelstekorten; in totaal is er vraag naar zo’n 6.000 medewerkers. Hoewel veel werkzoekenden een baan in de kinderopvang interessant vinden, hebben zij niet altijd de juiste diploma’s. De stap om de benodigde kwalificaties te behalen via een meerjarig diplomatraject is voor veel werkzoekenden te groot. Het Ontwikkelpad kinderopvang maakt het in- en doorstromen voor een bredere groep kandidaten – werkenden en werkzoekenden – mogelijk.

Aan de slag met het Ontwikkelpad

Het Ontwikkelpad stippel je samen met je (toekomstige) groepshulp uit, met hulp van de betrokken mbo-instelling en/of het regionale werkgeversservicepunt. Via ‘scholingstegels’ leert de groepshulp verschillende werkzaamheden in de praktijk. Goed nieuws: het ministerie van SZW ontwikkelt een subsidieregeling ter ondersteuning van het Ontwikkelpad. Naar verwachting kunnen kinderopvangorganisaties per 1 april 2024 gebruikmaken van deze subsidie. Wil je aan de slag met het Ontwikkelpad? Dan moet jouw organisatie erkend zijn als leerbedrijf. Wil je nieuwe groepshulpen aannemen via het Ontwikkelpad, dan helpt een regionaal werkgeversservicepunt je hierbij.

Meer info?

Wil je als manager of directeur van een kinderopvang meer informatie over de mogelijkheden van het Ontwikkelpad? Op Kinderopvang werkt! lees je er alles over.

Bron: Rijksoverheid, Kinderopvang werkt!

Goed werkgeverschap: kinderopvang Mundo zet in op verlaging werkdruk en verhoging werkgeluk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.