Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Van Gennip komt met actieplan aanpak personeelstekort kinderopvang

De werkdruk verlagen door een versoepeling van het vaste-gezichtencriterium en de registratie (van de afwijkingen) van de beroepskracht-kindratio, gediplomeerde statushouders en Oekraïners een baan in de kinderopvang bieden en contracten voor bso-medewerkers uitbreiden: het zijn maatregelen die minister Van Gennip (SZW) wil nemen in de aanpak van het personeelstekort in de kinderopvang.
van-gennip-komt-met-actieplan-aanpak-personeelstekort-kinderopvang
Karien van Gennip. Foto: Laurens van Putten/ANP

Het is tijd voor actie. En dat voelen ze ook in Den Haag. Eerder beloofde Van Gennip al met een actieplan te komen en vandaag maakt ze in een brief aan de Tweede Kamer de maatregelen bekend die het groeiende personeelstekort in de kinderopvang een halt toe moeten roepen. Van Gennip erkent dat er, naast de essentiële rol die kinderopvangorganisaties zelf spelen bij de aanpak van de tekorten, de overheid ook aan zet is. De minister zet – samen met de sector – in op drie sporen: inzet op het aantrekken van nieuw personeel, het behoud van huidig personeel en het aantrekkelijker maken van meer uren werken voor pedagogisch professionals.

Essentiële sector

Van Gennip: ‘De kinderopvang is een essentiële sector voor onze samenleving. Kinderen kunnen er op een goede en veilige manier beginnen aan hun ontwikkeling. Tegelijkertijd geeft het ouders ruimte om te werken, wat bijdraagt aan het verminderen van tekorten in andere sectoren. De personeelstekorten in de kinderopvang zetten dit onder druk en verlagen ook het werkplezier van pedagogisch professionals. Daar wil ik wat aan doen. Daarom onderneem ik – samen met de sector zelf – actie om de tekorten tegen te gaan.’

Aantrekken nieuw personeel

Om nieuwe medewerkers aan te trekken en het imago van het vak als pedagogisch professional een boost te geven, wil SZW opnieuw subsidie verstrekken aan de sector voor een communicatiecampagne. Ook wordt de maatregel waarbij beroepskrachten in opleiding voor 50 procent mogen meetellen in de dagelijkse formatie verlengd tot 1 juli 2024. De inzet van deze ‘BIO’s’ heeft verschillende positieve effecten, blijkt uit onderzoek door het Expertisecentrum Kinderopvang.

Statushouders en Oekraïners

Verder kijkt Van Gennip naar mogelijkheden om zij-instroom richting de kinderopvangsector te stimuleren. De minister wil dat ook gediplomeerde nieuwkomers (statushouders en Oekraïners) aan het werk kunnen op opvanglocaties met anderstalige kinderen en dat ongediplomeerde nieuwkomers kunnen bijdragen als groepshulp. ‘Dit verlaagt de werkdruk van andere medewerkers en stelt de nieuwkomers in staat om Nederlands te leren en werkervaring op te doen.’

Behoud huidig personeel

Ook aan het behouden van huidig personeel is gedacht, die de toenemende werkdruk aan den lijve ondervinden vanwege het tekort aan personeel. Om de werkdruk in de kinderopvangsector te verminderen kijkt het ministerie van SZW samen met de sector naar mogelijkheden om regelgeving aan te passen. Daarbij moet er gekeken worden naar werkdrukverlaging voor werknemers terwijl de kwaliteit van de kinderopvang hoog blijft. Bijvoorbeeld door het vaste-gezichtencriterium en de registratie (van de afwijkingen) van de beroepskracht-kindratio (bkr) te versoepelen.

Grotere bso-contracten

Om bso-medewerkers die dat willen de mogelijkheid te bieden meer uren te gaan werken, start de sector per half september een pilot om de deeltijdfactor te verhogen. Volgens onderzoek door Kinderopvang werkt! zou bijna een kwart van de bso-medewerkers meer uren willen werken. Van Gennip kijkt samen met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hoe ‘combinatiebanen’ tussen kinderopvang en onderwijs gestimuleerd kunnen worden. ‘Dit kan een mooie oplossing zijn om pedagogisch professionals meer uren werk en diversiteit te bieden, en tegelijkertijd de tekorten in allebei deze sectoren aan te pakken. Ook liggen er kansen bij betere spreiding van de werkweek. Bijvoorbeeld door op rustige dagen, zoals de woensdag en vrijdag, kinderopvang goedkoper aan te bieden. Hierbij is het ook van belang dat werkgevers en werknemers met elkaar het gesprek voeren over een betere spreiding van werk en verlof over de werkweek.’

7 REACTIES

  1. Ze moeten de uurlonen omhoog GOOIEN dan pas maak je het aantrekkelijk! Want een Pedagogisch medewerker is een Tweede verzorger ! Kinderen komen vroeg soms worden ze laat opgehaald! We helpen de kinderen bij hun ontwikkeling! We moeten ook worden gewaardeerd! 13€ zoveel per uur is niet fijn €20 per uur zou wat aantrekkelijker zijn en doordat het uurloon zo laag is ! Gaat iedereen ZZPER WORDEN! Dus wil je vaste gezichten en dat personeel niet weggaat verhoogd het uurloon ! Jullie willen altijd vluchtelingen een kans geven omdat jullie weten dat hun het uurloon niet erg vinden ! Wat gebeurt en met ons die jaren in het land wonen ? VERHOOG HET UURLOON ! Dan zal je zien dat niemand zijn werk wilt verlaten !

    • Een beter loon is zeer belangrijk om mensen te behouden en nieuwe mensen te werven! Maar daarnaast is de leidster-kindratio versoepelen GEEN goed idee! Ik zorg nu voor 8 peuters (allen zijn buitenlandse kids) en daarnaast moet ik hun de juiste VE activiteiten aanbieden, 1 op 1 aandacht geven, vroegtijdig signaleren van opvallend gedrag/ ontwikkelingsachterstanden, en de NLse taal aan de peuters peren dmv allerlei activiteiten. De mensen die in het kabinet de regels / plannen bedenken hebben zelf GEEN idee van de praktijk!!!
      Statushouders op de groepen is ool geen goed idee, want zij spreken lang niet allemaal de NLse taal. Maar er is ook een andere reden waarom dat in mijn ogen geen goed plan is. Ik ben zelf gedupeerd door alle nieuwe kwalificatie eisen en regels die er sinds 2018 veranderd zijn. Ik heb 22 jaar geleden een opleiding aan de NHA gevolgd. Deze opleiding is tegenwoordig niet goed gekeurd. Als je in zo’n situatie komt, is het SUPER lastig om gewoon te kunnen blijven werken en/of doorgroeien/studeren want volgens de regeltjes kom ik nergens voor in aanmerking, of moet ik een volledige opleiding gaan volgen… Belachelijk! Voor een HBOopleiding moet ik eerst een MBO4 opleiding doen, terwijl ik allerlei cursussen en trainingen heb gevolgd, en ruim 18 jaar praktijk ervaring heb! Statushouders krijgen alles wat ze nodig hebben aangeboden, en zijn voorlopig tevreden met een laag loon, terwijl de echte PMers naast het net vissen en zogenaamd te duur zijn! In deze tijden met alle stijgende prijzen moet er op een andere manier gekeken worden naar kinderopvang en de medewerkers!!!
      Ik nodig mevrouw Van Gennip uit om eens een volle week oo de kinderipvang mee te lopen. Daarna zou ik graag ‘ns met mijn collega’s en mevr. Van Gennip om de tafel zitten om GOEDE oplossingen te bedenken. Want PMers kunnen veel beter oplossingen aankaarten omdat zij er verstand van hebben en veel ervaring hebben! Maar te beginnen met: FLINK MEER LOON!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Heeft mevrouw van Gennip er ook aan gedacht om juist halve werkdagen mogelijk te maken. Die lange uren achter elkaar zijn niet makkelijk te combineren met het thuisfront.
    Ik werk nu als gastouder maar zou zeker halve dagen willen werken in de kinderopvang van 9 tot 15.00. Met mij nog vele anderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.