Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Bijsterveldt wil meer inzet ouders

Van Bijsterveldt wil meer inzet ouders

Minister Van Bijsterveldt heeft in een brief aan de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de verminderde betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kinderen. Ze krijgt hiervoor’pittige reacties, maar er is in de Kamer ook een brede steun om ouders een actievere rol bij school te laten vervullen.

Afwezigheid ouders
‘De verantwoordelijkheid voor een goede schoolontwikkeling mogen en kunnen ouders niet alleen bij het onderwijs neer leggen’, aldus Van Bijsterveldt. Ze zegt te vaak van scholen te horen dat ouders afwezig zijn bij belangrijke momenten als rapportavonden, maar wel veeleisend zijn als er even iets niet goed gaat met hun kind. Onderzoek wijst volgens haar uit dat ouders een grote invloed hebben op schoolprestaties. Verder zijn ouders onmisbaar bij het vinden van de richting die kinderen op willen en bij het voorkomen van schoolverzuim, aldus Van Bijsterveldt. Ze wil dat scholen en ouders duidelijke afspraken maken over wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Respect voor gezag
Zo moeten ouders ook de school kunnen aanspreken over het geleverde onderwijs. Scholen dienen op hun beurt ouders meer inzicht te geven in leerprestaties en studievoortgang van kinderen. Verder wil Van Bijsterveldt het respect voor het gezag van de leraar vergroten. Ouders hebben daar volgens haar een belangrijke voorbeeldfunctie. De leraar is de baas in de klas en de schooldirecteur bepaalt de regels op school, aldus de minister. Ze gaat na waarom de bereidheid om aangifte te doen van geweld tegen leraren laag is in het onderwijs.

Lees ook: Minister Van Bijsterveldt doet oproep aan ouders >>

Bron: ANP
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.