Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaderdag als er geen (of twee) vaders zijn: zo pak je dat aan!

Komende zondag, 18 juni, is het vaderdag! Of ouderdag, of... tja, wat zullen we eens zeggen? Wij vroegen jullie: hoe vieren jullie vaderdag wanneer een kind geen vader (meer) heeft? Of twee vaders? Of twee moeders? Hoe geef je in de kinderopvang aandacht aan deze dag wanneer een kind niet opgroeit in een 'standaard' gezin?

Foto: Pexels/Mariana Kurnyk

Je niet te druk maken, antwoordt een lezer van Kinderopvangtotaal: zolang elk kind maar mee doet. Dat is iets waarvan we denken dat iedereen er wel achter kan staan. ‘Opa in het zonnetje zetten’ op vaderdag, wanneer er geen papa in beeld is, is ook een veelgelezen opmerking. Leuk, en praktisch, maar wat als je geen opa hebt?

Tip: vraag ernaar! ‘Overleg met de ouder, kom samen tot een oplossing’, zeiden jullie. En ook: ‘Voor de kindjes met twee papa’s maken we iets voor beide papa’s. Voor kindjes met een overleden papa maken we een lichtje of iets anders om te gedenken. Voor kindjes bij wie het ingewikkeld ligt omdat ze bijvoorbeeld een bewust alleenstaande moeder hebben, of hun vader niet (mogen) zien, maken we alsnog hetzelfde als de andere kinderen – alleen mogen zij het geven aan wie ze maar willen. O ja, de tekst en kaartjes passen we op de situatie aan.’

Ook wordt het door pleegouders gewaardeerd als er twee kadootjes worden gemaakt. Daarnaast is er nog de praktische kant van het kadovervoer: ‘Wat goed dat jullie hier aandacht aan schenken! Altijd fijn om hiernaast ook na te denken hoe kinderen het (knutsel)werkje mee naar huis nemen.’ Aangezien wij hier ook geen kant-en-klare oplossing voor hebben, lijkt een overlegje met de ouders (of verzorgers) hier ook weer de slimste weg.

Ska Kinderopvang heeft ervoor gekozen om het probleem te omzeilen en is helemaal afgestapt van vader- en moederdag. ‘Wij bieden opvang aan kinderen uit vele verschillende gezinsvormen. Niet ieder kind heeft een vader en een moeder in de nabijheid. Daarom kiezen wij ervoor om hier meer recht te doen aan die diversiteit in opgroei situaties van alle kinderen’ staat in een bericht aan ouders en verzorgers. In plaats daarvan viert de kinderopvang nu ‘Ik vind je lief-dagen’: ‘Met de ik vind je lief-dagen willen we de liefste personen in het leven van het kind centraal stellen’.

Op een IKC in Delft zijn ze op school al langer opgehouden met het maken van kadootjes voor vader- of moederdag. ‘Op een gegeven moment was het er gewoon niet meer’, vertelt een ouder. ‘Ik vind het zelf wel jammer. Voor mij is het realistisch, want de vader van mijn kinderen is er niet meer. Maar met moederdag vind ik het jammer. Er wordt zoveel afgeschaft, op een gegeven moment is er met alles wel een dingetje. Wat kan dan nog wel?’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.