Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vacaturegraad weer gestegen in de kinderopvang: in oosten hoger dan in westen

Het personeelstekort in de kinderopvang heeft nog steeds z’n hoogtepunt niet bereikt, zo blijkt uit de meest recente cijfers van Kinderopvang werkt!. De vacaturegraad en het aantal vacatures is in het tweede kwartaal van 2022 gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.
personeel
Beeld: AdobeStock

De stijging van de vacaturegraad geldt voor alle vier de regio’s in Nederland. De kinderopvang heeft na de GGZ de hoogste vacaturegraad binnen de AZW-branches. De vacaturegraad is het aantal vacatures per 1.000 banen.

Oost hoger dan West

Opvallend is dat de vacaturegraad in Oost-Nederland nu nog hoger is dan in West-Nederland. De reden? In Utrecht zijn erg veel vacatures en Utrecht wordt ingedeeld in de regio Oost. Daarnaast zijn er in West-Nederland nog steeds meer vacatures dan in Oost-Nederland, maar er zijn ook meer werknemers. Daardoor is de vacaturegraad in West uiteindelijk lager dan in Oost.

Bekijk hier de visual over de vacaturegraad van Kinderopvang werkt! >>

Alles uit de kast

Onlangs berichtten we al over het feit dat door kinderopvangorganisaties alles uit de kast wordt getrokken om medewerkers te werven. Weekendjes weg, honderden euro’s aan bonussen, sportabonnementen of een auto van de zaak zijn geen uitzondering. Of dit een duurzame oplossing is voor het personeelstekort? Daar zijn de meningen over verdeeld. ‘Als je mensen weghaalt bij een andere opvang, verschuif je het probleem.’ Lees hier meer >>

Het stijgend aantal zzp’ers is voor veel kinderopvanghouders een doorn in het oog. Ze voelen zich door het personeelstekort genoodzaakt zzp’ers in te huren, maar doen dit liever niet vanwege de hogere kosten en de extra taken en verantwoordelijkheden die bij de vaste medewerkers terechtkomen. Bovendien gaan er nu medewerkers uit dienst om verder te gaan als zelfstandig pm’er, onder meer omdat dit beter betaalt. Ook de politiek wil nu het stijgend aantal zzp’ers en de schijnzelfstandigheid in met name de zorg, het onderwijs en de kinderopvang aanpakken. Lees hier meer >>

Bron: Kinderopvang werkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.