Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UvA zoekt een hoogleraar vaderschap

Vaders en hun rol in de opvoeding is een onderbelicht thema in pedagogisch onderzoek. Daarom vindt de Universiteit van Amsterdam dat het tijd is voor een hoogleraar vaderschap. 'Jeugdzorg en scholen richten zich net als veel andere instanties teveel op moeders'.
UvA zoekt een hoogleraar vaderschap
Foto: ANP Photo

In dagblad Trouw worden vijf vragen gesteld aan initiatiefnemer van het hoogleraarschap Peter Tromp. Tromp is van het Vader Kenniscentrum. De Bernard van Leer Foundation is de andere initiatiefnemer. Het valt peter Tromp op dat als er al onderzoek bestaat over vaders, dat moeders de bron van informatie voor het onderzoek zijn. ‘Vaders worden er niet eens bij betrokken.’

Emancipatiewens

In de hele maatschappij wordt te weinig aan vaders gedacht. Tromp noemt scholen en de jeugdzorg als voorbeeld. Dat terwijl vaders wel will vaderen, maar soms niet weten hoe. De nieuwe hoogleraar zou onderzoek kunnen doen en een wetenschappelijke bodem moeten leggen onder de emanicpatiewens van de moderne vader. ‘De rol van vaders in het ouderschap is zeer waardevol’ zegt Tromp. ‘Het zou goed zijn als vaders hun rol nadrukkelijker kunnen opeisen’.

Fondsenwerving

Er is ruimte voor een hoogleraarpost van vijf jaar en één dag per week. Het accent ligt op onderzoek en wetenschappelijke publicaties over het betrokken vaderschap en gedeeld ouderschap. ‘Ook willen we graag dat de hoogleraar zich gaat bezighouden met fondsenwerving. Er moet meer onderzoek komen en maatschappelijke organisaties moeten geadviseerd worden. Zo moeten scholen en de jeugdzorg meer aandacht voor de vader hebben’, aldus Tromp.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.