Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verhoog vergoeding uurtarieven kinderopvang’

Marianne Velsink
Minister Asscher vindt het heel belangrijk dat alle werkende ouders gebruik kunnen maken van kinderopvang. De hoge uurtarieven mogen geen belemmering zijn. D66 vindt dat de overheidsvergoeding voor kinderopvang omhoog moet om dit probleem op te lossen.
Uurtarieven niet belemmeren.jpg
Ouders met het laagste inkomen betalen in 2016 0

Asscher start dit voorjaar een onderzoek naar het effect van uurtarieven op ouders. Dit laat hij weten in antwoorden op Kamervragen van CDA-Kamerlid Pieter Heerma. Hij stelde vragen naar aanleiding van de conclusies van een gezamenlijk onderzoek van tv-programma Kassa en BOinK (belangenvereniging voor ouders).  

Hogere kosten

Kassa en BOinK kwamen kortgeleden met het bericht dat ruim 65 procent van kinderopvanglocaties in Nederland een uurtarief hanteert dat boven de maximum uurprijs van de overheid ligt. Bij kinderdagverblijven is dit zelfs 72 procent waarbij meer dan de helft minder dan 0,50 euro extra vraagt. Kassa en BOinK onderzochten de tarieven van 130 opvanglocaties. Niet om aan te tonen dat kinderopvang zijn zakken vult, benadrukte Gjalt Jellesma van BOinK. Wel om te laten zien dat dit het effect is van de extra kosten die kinderopvang moet maken vanwege vraaguitval.

Hoger uurtarief

Minister Asscher beschikt ook over cijfers van uurtarieven in de kinderopvang, gebaseerd op gegevens van de Belastingdienst. Deze cijfers gaan over het aantal kinderen dat gebruikmaakte van opvang met een hoger uurtarief dan de overheid vergoedt. Voor de dagopvang is dit 41 procent, de buitenschoolse opvang 71 procent en de gastouderopvang 43 procent.

D66: verhoog uurtarieven

D66 pleitte tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer voor het verhogen van de maximaal te vergoeden uurtarieven in de kinderopvang.  D66 wil vooral ouders met lagere inkomens hiermee tegemoet komen. BOinK zegt blij te zijn met dit voorstel.

Lage inkomens

De minister is zelf ook nieuwsgierig waarom sommige kinderopvangorganisaties hogere uurtarieven hanteren. Komt dit doordat ze extra diensten aanbieden? Maar vooral wil hij weten wat dit betekent voor ouders, specifiek met een lager inkomen. Naar eigen zeggen neemt de overheid al diverse maatregelen, bijvoorbeeld met inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag,  om ouders met een lag inkomen te stimuleren meer gebruik te maken van kinderopvang. Ouders met het laagste inkomen betalen in 2016 0,48 euro per uur voor dagopvang terwijl ouders met een inkomen van drie keer modaal 5 euro per uur betalen.

Regionale verschillen

Het onderzoek, dat dit voorjaar start, gaat ook kijken of er regionale verschillen zijn. Minister Asscher weet al wel dat uurtarieven in de kinderopvang tussen 2012 en het derde kwartaal van 2015 met ongeveer 2 procent zijn gestegen. In 2013 was het verschil tussen de uurtarieven en de overheidsbijdrage het grootst. Daarna daalde dit verschil voor dagopvang en bso. De gastouderopvang bleef vrij stabiel.

De stijging van uurtarieven in de kinderopvang is de afgelopen tien jaar zeer voorspelbaar geweest. Dat geldt niet voor de hoogte van kinderopvangtoeslag. Kinderopvangondernemers moesten hun uurtarieven wel laten stijgen om daar op te reageren, ontdekte onderzoeksbureau Buitenhek. Lees meer

Download hier de Kamervragen van Pieter Heerma (CDA) en de antwoorden van minister Asscher >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.