Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitspraak Commissie: heeft Kindergarden binnen de mogelijkheden van de cao gehandeld?

In tijden van personeelskrapte doen organisaties er alles aan om medewerkers binnen te halen en te behouden. De Commissie naleving cao Kinderopvang heeft in dat kader vorig jaar november twee meldingen ontvangen over Kindergarden. De organisatie zou aan de medewerkers een extra periodiek hebben toegekend en de mogelijkheid bieden om promotie te maken van schaal 6 naar schaal 7, zonder dat er sprake zou zijn van functieverzwaring.
Beeld: AdobeStock

Onlangs schreven wij al eens over verdiensten in de kinderopvang en op welke manier sommige kinderopvangorganisaties in het voordeel van medewerkers proberen af te wijken van de cao, om nieuw personeel binnen te halen in tijden van krapte. Ook lokkertjes als bonussen, leaseauto’s en weekendje weg worden veelvuldig ingezet.

Doorgroeien bij Kindergarden

Kindergarden liet vorig jaar in een persbericht weten dat je bij hen binnen afzienbare tijd de mogelijkheid krijgt om door te groeien naar de functie van senior pedagogisch medewerker en daarbij van salarisschaal 6 naar schaal 7. Hier werden twee meldingen van gedaan bij de Commissie naleving cao Kinderopvang. De melders achtten dit niet mogelijk in verband met het standaardkarakter van de cao Kinderopvang. De commissie heeft de meldingen begin februari behandeld. In de uitspraak valt het volgende te lezen:

Uitspraak Commissie

Naar aanleiding van de meldingen heeft de commissie aan de werkgever gevraagd toe te lichten hoe de werkgever uitvoering heeft gegeven aan artikel 5.3 lid 3 en 4 van de cao Kinderopvang. De werkgever heeft dit vervolgens uitgebreid toegelicht. (..) De werkgever blijkt een eigen beoordelingsregeling te hebben die tot stand is gekomen met instemming van de ondernemingsraad. Daarmee voldoet de werkgever aan de in artikel 5.3 lid 4 van de cao gestelde eis om het salaris met meer dan 1 salarisnummer te verhogen. Aanvullend is door de werkgever voor het toekennen van een eventuele extra periodiek aan de ondernemingsraad instemming gevraagd en deze heeft de raad gegeven. Op basis van alle door werkgever overlegde informatie is de commissie van mening dat werkgever heeft gehandeld binnen de mogelijkheden die artikel 5.3 lid 4 van de cao Kinderopvang biedt.

Kindergarden binnen mogelijkheden cao gehandeld

Kindergarden heeft dus binnen de mogelijkheden van de cao gehandeld. Zowel ten aanzien van toekenning van de extra periodiek als ten aanzien van het creëren van de functie van senior pedagogisch medewerker. Van het niet juist toepassen van de cao Kinderopvang is naar het oordeel van de commissie geen sprake.

Niet-flexibele babyleidster zit thuis: ‘Er is een schrijnend tekort, maar voor medewerkers als ik is geen plek’

Hart voor kinderen, ruim twintig jaar ervaring als babyleidster en tien uur per dag beschikbaar om te werken, maar toch geen vast contract krijgen in de kinderopvang. Het overkwam Sanne. Door de openingstijden van de bso van haar kinderen, kan ze de groep niet openen of sluiten en dat maakt haar een niet-flexibele werknemer. Sinds twee jaar zit ze thuis. ‘Ik heb altijd met plezier gewerkt, maar nu ik zelf als moeder gebonden ben aan bso-tijden kan ik nergens terecht.’ Lees hier het premium-artikel >>

Bron: BK, Kinderopvang werkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.