Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitgaven kinderopvang in 2017 ruim 7 procent hoger

Marianne Velsink
Door een toename van het aantal kinderen met kinderopvangtoeslag, stegen de uitgaven aan kinderopvang in 2017 met 7,2 procent. In totaal werd er vorig jaar 3,9 miljard euro aan kinderopvang uitgegeven. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
iStock

In 2017 steeg het aantal kinderen dat gebruik maakte van kinderopvangtoeslag met 59 duizend. Er gingen na jaren van crisis meer kinderen naar de kinderopvang. Bovendien nam het aantal peuters dat onder de kinderopvangtoeslagregeling viel toe vanwege de harmonisatie van peuterspeelzaalwerk naar kinderopvang. De financiering van deze groep peuters verschoof daardoor van de gemeente naar het Rijk.

Categorie ‘Zorg’

Het CBS schuift de kosten voor kinderopvang in de categorie zorgkosten. Vergeleken met andere kostenposten binnen de zorg, is kinderopvang de grootste stijger qua uitgaven in 2017. In totaal namen de uitgaven aan zorg in 2017 met 2 miljard euro toe vergeleken met 2016 naar een totaalbedrag van 97,5 miljard euro. Ruim een kwart van de zorgkosten worden uitgegeven aan medisch-specialistische zorg. De uitgaven aan kinderopvang bedragen 4 procent van de totale zorguitgaven. Verder valt op dat de uitgaven aan maatschappelijke opvang in 2017 sterk terugliepen vergeleken met 2016. Dat is te verklaren doordat er minder uitgaven waren aan asielzoekers dan het jaar ervoor.

Bekijk hier het overzicht van de stijgende zorgkosten in 2017 en het aandeel van de kinderopvangkosten hierin


In het derde kwartaal van 2017 gingen 52.000 meer kinderen naar de kinderopvang dan een jaar eerder. Het aantal uren per kind steeg in het derde kwartaal vergeleken met het tweede kwartaal met een half uur. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.