Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uiterlijk Zwarte Piet bijna nergens aangepast

Het uiterlijk van Zwarte Piet verandert bijna in geen enkele stad of dorp in Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS en de regionale omroepen. Van de 211 ondervraagde sinterklaascomités doen er vijf aanpassingen aan het uiterlijk van hun pieten.
Uiterlijk Zwarte Piet bijna nergens aangepast
Foto: ANP Xtra

De meeste organiserende comités zeggen dat de discussie in hun gemeente niet speelt en dat er daarom niets wordt aangepast. Wel geven comités aan dat de laatste jaren het uiterlijk van Zwarte Piet al enigszins is veranderd. Dikke rode lippen en oorringen zijn vaak niet meer te zien en kroeshaar maakt plaats voor andere haardrachten.

Goudgeel

De donkere kleur van de pieten blijft in bijna alle gemeenten. Het ene comité spreekt van ‘chocoladebruin’, de ander houdt het op ‘pietzwart’. Gouda, waar op 15 november de landelijke intocht plaatsvindt, maakte eerder deze maand bekend dat er naast veel Zwarte Pieten ook acht stroopwafel- en kaaspieten meelopen met een goudgele kleur. In Amsterdam is een deel van de pieten geschminkt met roetvegen. Utrecht wil het officieel niet zeggen, maar houdt de mogelijkheid open om gekleurde pieten in te zetten. In Haarlem lopen er bloemenpieten mee. Aalten zet naar aanleiding van de discussie een blanke Piet in.

Raad van State

Een klein aantal comités is er nog niet uit. Zij wachten op de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal of een uitspraak van de Raad van State. Die buigt zich momenteel over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan de figuur van Zwarte Piet. De uitspraak is drie dagen voor de landelijke intocht.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten dat het niet de taak van het kabinet is om een richtlijn te geven voor het sinterklaasfeest. De samenleving moet zelf bepalen of en hoe zij het kinderfeest viert. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.