Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitbreiding woordenschat groter bij videoboeken

Marianne Velsink
Woordenschat

Prentenboeken dragen bij aan de ontwikkeling van de woordenschat van jonge kinderen, maar videoboeken met bewegende beelden hebben nog meer effect. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van pedagoog Daisy Smeets aan de Universiteit van Leiden.

Doordat de camera inzoomt op details in de afbeelding waar de tekst op dat moment over gaat, slaan kinderen de woorden beter op. Smeets: ‘Anders dan in een tekenfilm zijn die animaties expliciet bedoeld om gesproken tekst aan beelden – of delen daarvan – te koppelen en zo de vaak complexe taal in prentenboeken concreet te maken. Van boeken met dit soort animaties leren kleuters meer moeilijke woorden dan van prentenboeken met stilstaande illustraties.’

Kinderen met een spraak-/taalachterstand
Smeets onderzocht ook het effect van de videoboeken bij kinderen met een ernstige spraak-/taalachterstand. Deze kinderen zijn niet gebaat bij achtergrondmuziek of andere geluiden die bedoeld zijn om een woord te verduidelijken. Bijvoorbeeld bij woorden als bonken of rinkelen. Het geluid zit het begrijpen van het woord deze kinderen juist in de weg. De vertelstem alleen is genoeg.

Woorden uitleggen
Natuurlijk heeft voorlezen uit een prentenboek ook effect op het uitbreiden van de woordenschat van kinderen. Uit het onderzoek van Smeets blijkt hoe effectief het is om extra uitleg bij woorden te geven tijdens het voorlezen. Bijvoorbeeld: ‘De beer is verlegen. Kijk maar, hij krijgt een rood hoofd’.

Zelf betekenis geven
Het voordeel van videoboeken is, dat kinderen direct een meerkeuzevraag over een situatie kunnen beantwoorden. Het blijkt dat  kinderen een woord nog beter begrijpen en onthouden als ze zelf betekenis kunnen geven aan een woord .

Daisy Smeets promoveert donderdag 20 december aan de Universiteit van Leiden. Lees meer op nwo.nl >>

Bron: nwo.nl
ANP Photo, Frank van Beek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.