Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Uitbraak voorkomen? Test medewerkers élke dag

Als ouders en pedagogisch medewerkers zich elke dag zouden testen op COVID-19, kunnen uitbraken in de kinderopvang voorkomen worden. Dat stelt viroloog Jaap Goudsmit. Zo komt het virus niet binnen bij de kinderen en krijgen kinderen hun vrijheid weer terug, zodat zij zich kunnen blijven ontwikkelen, zegt hij in de podcast van de Brancheorganisatie Kinderopvang.
uitbraak-voorkomen-test-medewerkers-elke-dag
petrenkod / Getty Images / iStock

Goudsmit sprak met BK-voorzitter Felix Rottenberg in de podcast van de brancheorganisatie (LINK). Jaap Goudsmit deed onder meer veel onderzoek naar AIDS en het laatste jaar heeft hij veel gepubliceerd en gesproken over het COVID-19-virus.

Volgens Goudsmit is het waarschijnlijk dat meer kinderen besmet zullen raken, door de nieuwe varianten van het coronavirus en de opening van kinderopvang en basisscholen. Hij zegt wel dat volwassenen om hen heen in de meeste gevallen de bron van de besmettingen zullen zijn. De ouders en de pedagogisch medewerkers.

Elke dag testen

Logischerwijs zou het dan ook effectiever zijn als pm’ers en ouders zichzelf elke dag zouden testen met een sneltest, stelt Goudsmit. Daarmee komt het virus niet binnen bij de kinderen en krijgen kinderen hun vrijheid weer terug, zodat zij zich kunnen blijven ontwikkelen.

De kosten voor dit testen zouden voor rekening van de overheid moeten zijn. Dat kost wel geld maar is per saldo goedkoper dan de huidige situatie, en behoort tot de taak van de beschermende overheid, zo stelt Goudsmit.

BK in overleg met SZW

De BK schrijft op haar website dat naar aanleiding van dit gesprek zij direct met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in overleg is gegaan om te bespreken of en hoe deze aanpak zou kunnen worden gerealiseerd. In het VK en in Oostenrijk is deze strategie recent ook ingezet.

Sneltesten verkrijgbaar in supermarkt

De BK schrijft: ‘Op dit moment zijn er in Nederland nog nauwelijks goedgekeurde sneltesten beschikbaar die zelf kunnen worden uitgevoerd. Maar daar wordt hard aan gewerkt, en als we de berichten in de pers mogen geloven, duurt het niet lang meer. Minister De Jonge verwacht dat de sneltesten op korte termijn in de supermarkt verkrijgbaar zullen zijn. En Minister Kaag, lijsttrekker van D66, bepleitte de afgelopen week dat vanaf half april het zelf sneltesten de opening van de samenleving mogelijk moet maken.’

Inzetten op sneltesten

‘Wij begrijpen de vaccinatie-strategie van het kabinet: kwetsbare groepen eerst zodat de zorg wordt ontlast. Maar we zien het effect van alle maatregelen op kinderen en jongeren en we willen heel graag dat zij hun pad van ontdekken en ontwikkelen weer voort kunnen zetten. Daarom zetten wij de komende weken in op sneltesten van pm’ers en ouders van jonge kinderen.’

Beluister de BK Podcast aflevering 4 met Jaap Goudsmit >>

Praat mee. Wat vind jij? Is dit een goede oplossing? Of niet? Leg uit waarom, deel je reactie op onze Facebookpagina (onder de post met dit artikel), of laat een reactie achter onder dit artikel.

1 REACTIE

  1. Ik ben het niet eens met het dagelijks testen van ouders en pedagogisch medewerkers omdat dit een inbreuk is op je grondrecht van integriteit van je menselijk lichaam, alsook de Neurenberg code waarin is afgesproken dat je geen enkel medische ingreep hoeft te ondergaan zonder jou eigen toestemming. De pcr testen en zeker de sneltesten zijn niet voor 100% betrouwbaar waardoor je vals positieven of vals negatieven krijgt. De oplossing ligt juist in het niet testen, immers geen test is ook geen uitslag en dus ook geen uitbraak. Leven en laten leven is mijn motto. We leven al ons hele leven en de levens daarvoor met virussen, corona heeft een overlevingskans van 99,8% alleen de ouderen en zwakkeren die al aan het eind van hun leven zitten, sterven hieraan. Sterven is de enige zekerheid die je hebt in het leven, en hoort bij het leven. Laten we weer gaan leven in vrijheid zoals dit bedoelt is voor alle mensen op aarde. In plaats van overleven in een wereld waar alles om controle, macht en geld draait.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.