Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweetalige opvoeding stimuleert oplossingsgerichtheid

Hersenen van baby’s die tweetalig worden opgevoed, reageren sterker op nieuwe, onbekende geluiden. Daarmee wordt hun brein ook gestimuleerd in andere cognitieve vaardigheden.
Tweetalige opvoeding baby's
Tweetaligheid heeft niet alleen invloed op de taalverwerving

Dit ontdekten Amerikaanse onderzoekers, meldt Nu.nl. Voor het onderzoek werden baby’s die alleen in het Engels en baby’s die in het Spaans en Engels werden grootgebracht in een hersenscanner gezet. De baby’s waren 11 maanden oud tijdens het onderzoek. De baby’s kregen allerlei klanken te horen, bekende en onbekende.

Concentratietaken

Uit de hersenactiviteit van de baby’s werd duidelijk dat tweetalige baby’s veel gevoeliger reageerden op alle klanken, ook de onbekende. Gebieden in de voorhersenen toonden meer activiteit dan bij baby’s die alleen in het Engels werden opgevoed. Deze gebieden zijn ook van nut bij het oplossen van problemen en bij concentratietaken. Onderzoeksleider Naja Ferjan Ramírez: Tweetaligheid heeft dus niet alleen invloed op de taalverwerving, maar ook op de algemene ontwikkeling. Onze resultaten suggeren dat baby’s die in tweetalige huishoudens opgroeien al voordat ze beginnen met praten worden getraind in allerlei cognitieve taken.’

Bso’s mogen binnenkort twee talen aanbieden. Dit mag Engels, Frans of Duits zijn. Welke eisen zijn verbonden om een tweetalige opvang te worden? Lees het in dit artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.