Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer wil onderzoek naar toeslagaffaire om ‘vertrouwen te herstellen’

De Tweede Kamer wil een parlementaire ondervraging organiseren naar de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Bij deze 'mini-enquête' worden bewindslieden en ambtenaren onder ede gehoord. De ondervraging moet duidelijk maken waarom deze kwestie zo mis kon lopen, om zo het geschonden vertrouwen in de politiek te herstellen.

Kamerleden overleggen tijdens een debat over de kinderopvangtoeslag. Foto ANP Bart Maat

Volgens Bart Snels van GroenLinks worden in ieder geval oud-minister en PvdA-leider Lodewijk Asscher en de huidige minister van Economische Zaken Eric Wiebes opgeroepen.

Alle partijen in de Tweede Kamer stemden voor het onderzoek naar de affaire, waarbij de Belastingdienst ouders dupeerde door de kinderopvangtoeslag ten onrechte stop te zetten. Het onderzoeken in de Tweede Kamer moet  duidelijkheid bieden over de politieke besluitvorming en zo ‘het geschonden vertrouwen te herstellen.

Aangifte tegen Belastingdienst

Het onderzoek vindt mogelijk pas plaats in het najaar. De Tweede Kamer wil namelijk ook rekening houden met het strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de recente aangifte van het ministerie van Financiën tegen ambtenaren van de Belastingdienst.

Deze aangifte dede de staatssecretarissen Van Huffelen en Vijlbrief onder druk van de Tweede Kamer. Na de bekendmaking van de aangifte zijn er onlangs vier ambtenaren op non-actief gesteld. Hierover is veel onrust ontstaan bij de Belastingdienst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.