Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Training over seksueel misbruik in de kinderopvang

Met een training voor pm’ers en een workshop voor managers geeft Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) een vervolg aan de discussie over het voorkomen van mishandeling en seksueel misbruik door medewerkers.
Foto: iStock

Eind 2017 kwamen leden van BMK bijeen om te praten over seksueel misbruik in de kinderopvang en hoe je dit kunt voorkomen. De algemene tendens tijdens die themadiscussie was: Seksueel misbruik gebeurt. Wegkijken is geen optie. Daarom moet je als professionele kinderopvangbranche continu werken aan voorkoming.

Training

BMK wilde dit jaar daarom concrete plannen ontwikkelen om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Dat heeft geleid tot een training op maat voor pedagogisch medewerkers. Deze training is samen met Movisie opgesteld en heet ‘Grensoverschrijdend gedrag door collega’s: wat doe jij?’. Wat blijkt is dat veel kinderopvangmedewerkers zich niet bewust zijn van het feit dat mishandeling of seksueel misbruik ook door collega’s kan gebeuren. Deze training vergroot het bewustzijn van professionals en dan vooral de noodzaak dat zij zich uitspreken als zij signalen opvangen. De training richt zich op kennis en gedragsaspecten enerzijds en de mechanismen van mishandeling en misbruik anderzijds en wat er gebeurt als een medewerker hiermee geconfronteerd wordt.

Gratis informatiebijeenkomst

Op 19 en 26 maart en 15 mei kunnen bestuurders en managers tijdens speciale informatiebijeenkomsten meer horen over de training. Klinisch psycholoog Aafke Scharloo geeft een toelichting en iemand van Movisie geeft meer informatie over de training. Er komen twee oefeningen voorbij die ook in de training zitten om een beeld te krijgen. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan het belang van een ‘veilige organisatiecultuur’. Met praktische tips wordt uitgelegd hoe je de bewustzijn over grensoverschrijdend gedrag kunt integreren in het beleid. De informatiebijeenkomsten zijn gratis en ook te bezoeken door niet-leden van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Workshop management

Verder ontwikkelt BMK een workshop over de noodzaak van een ‘veilige organisatiecultuur’, bedoeld voor managers en bestuurders. Werken aan veiligheid vereist namelijk een open cultuur waarin het thema bespreekbaar is en waarin medewerkers elkaar feedback kunnen geven en signalen kunnen bespreken. Managers spelen hierin een belangrijke rool omdat zij deze open cultuur moeten vóór leven.

Tot slot wil BMK bezig gaan met een beroepscode, een beroepsregister en tuchtrecht. Wanneer daar vorderingen in zijn, leest u dat op  Kinderopvangtotaal.

Inschrijven voor de informatiebijeenkomsten kan door een email met naam, organisatie, functie, telefoonnummer en aantal deelnemers te sturen naar info@bmko.nl


In het januarinummer van Management Kinderopvang stond een uitgebreid artikel over over het voorkomen van mishandeling en seksueel misbruik door medewerker. Daarin komen ervaringsdeskundigen aan het woord. ‘Wij vangen drieduizend kinderen op. Honderd procent voorkoming van seksueel misbruik is een utopie. Maar je kunt wel maatregelen nemen. ‘ Abonnees van Management Kinderopvang lezen meer in dit artikel


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.