Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht GGD: nog veel vragen en onduidelijkheden

Sinds 8 juni heeft de GGD het toezicht op de kinderopvang op de reguliere wijze hervat. De BMK sprak met leden over de mate van contact met het toezicht en hoe zij dit hebben ervaren. Er is nog weinig contact geweest, er zijn nog veel vragen en de spanning is hoog, zo blijkt.
© metamorworks / stock.adobe.com

Allereerst werd in het overleg met de BMK-leden duidelijk dat er weinig contact is geweest met toezichthouders in de maand mei in het kader van ‘vinger aan de pols’. Veel locaties zijn niet gebeld door toezichthouders, sommige organisaties ook in zijn geheel niet. Een aantal leden geeft aan zelf actief contact te hebben onderhouden met de plaatselijke GGD. Ze hebben bijvoorbeeld gebeld met vragen over de 24uursopvang of gemaild met updates van het veiligheid- en gezondheidsbeleid.

Het contact dát er was, werd als positief en ondersteunend ervaren. Er werd open en geïnteresseerd geïnformeerd door de toezichthouder hoe het ging op de locatie en hoe het combineren van de noodopvang met reguliere opvang werd ervaren.

Aandachtspunten

De BMK besprak met de leden welke obstakels je tegen kunt komen. Welke kwaliteitseisen zijn op het moment een (extra) uitdaging om aan te voldoen? 

Een aantal aandachtspunten waren:

  • Onaangekondigde bezoeken van toezichthouders kunnen problematisch zijn vanwege 1,5 meter afstand houden. Van belang daarbij is dat de toezichthouder eerst goed in gesprek gaat met een leidinggevende waar hij/zij zich het beste kan verplaatsen of kan staan/zitten. Het zou een kwalijke zaak zijn als pm’ers zich ook nog zorgen moeten maken over een toezichthouder die te dichtbij komt.
  • Het arbeidstekort was al een groot probleem vóór de coronatijd. Nu loopt het personeelstekort nog verder op door zieke pm’ers of pm’ers (met partners) in risicogroepen. Dit kan problemen opleveren in de BKR, vaste gezichten criteria en bijvoorbeeld bij het inzetten van pm’ers op VE-groepen die tevens VE-gekwalificeerd dienen te zijn.
  • Het verplichte aantal uren pedagogisch coaching per jaar is lastiger haalbaar door (mogelijk) een aantal gemiste maanden werken. Dat geldt ook voor het verplichte aantal uren aan te bieden voorschoolse educatie (VE).
  • De verkoudheid van kinderen is nog een groot discussiepunt en aandachtspunt. Een aantal leden geeft aan dat ouders van het kastje naar de muur worden gestuurd binnen de zorg indien hun kind bijvoorbeeld chronische verkoudheidsklachten heeft. Een verklaring blijkt niet zo gemakkelijk te verkrijgen.
  • Leden van de BMK geven aan dat pm’ers zich graag zo goed mogelijk willen houden aan het landelijke protocol veiligheid en hygiëne. De vraag is of de toezichthouder hier ook op toeziet. De GGD GHOR heeft hierover eerder aangegeven dat de toezichthouder niet beoordeelt of het protocol veiligheid en hygiëne wordt uitgevoerd door houders. Dit protocol richt zich in overwegende mate op de bescherming van volwassenen. Wel beoordeelt de GGD of de houder actueel beleid heeft gericht op het tegengaan van gezondheids- en veiligheidsrisico’s voor kinderen.

Zoek de dialoog

De spanning rondom een bezoek van een GGD toezichthouder zal komende tijd nog verder oplopen. Waar pm’ers normaal gesproken het vaak al spannend vinden als er een toezichthouder komt, is er nu extra stress om het bewaren van de afstand met collega’s en de toezichthouder, het naleven van de (extra) hygiënemaatregelen en het op tijd signaleren van symptomen bij kinderen.

De oproep van de BMK is dan ook: leg de nadruk op de dialoog. Onze branche staat al maanden onder hoge druk. Ondersteun elkaar en help elkaar verder als zaken nog niet geheel op orde zijn. Waarderend toezicht is nu meer dan ooit op zijn plaats.

Het volledige verslag van het overleg met de BMK-leden vind je hierWil je meer lezen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.