Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Snel schakelen must voor IKC-medewerker

Een onderzoekende houding hebben en snel kunnen schakelen. Die vaardigheden zijn een must voor toekomstige IKC-medewerkers. Dit baseert Judith Kuiten op basis van haar afstudeeronderzoek in opdracht van het samenwerkingsverband kinderopvang en beroepsonderwijs Gelderland en Overijssel.
Competenties.jpg
Het is belangrijk dat IKC-medewerkers een integrale houding hebben

Volgens Kuiten is het belangrijk dat IKC-medewerkers een integrale en onderzoekende houding hebben, interactief kunnen werken, flexibel zijn en basiskennis hebben van nul- tot twaalfjarigen en daarover kunnen communiceren. ‘Binnen een IKC is het vooral van belang dat je werk zich niet beperkt tot jouw groepsruimte of klaslokaal, maar dat je over de muren heen kijkt’, adviseert Kuiten.

Combinatiefuncties

Met name flexibiliteit en een onderzoekende houding springen eruit, merkte de onderzoekster. ‘Als medewerkers geen onderzoekende houding hebben, hoe moeten kinderen die dan ooit krijgen? Daaraan ontbreekt het in de praktijk nog heel erg. Ook is het belangrijk dat medewerkers snel kunnen schakelen.’ Veel IKC-medewerkers hebben combinatiefuncties, zoals een bso-medewerker die ook op de vroegschoolse opvang werkt, of een IB’er die zowel in het onderwijs als in de opvang wordt ingezet. ‘Dan moet je flexibel zijn en makkelijk met iedereen kunnen communiceren’, weet Kuiten.

In het decembernummer van Management Kinderopvang lees je meer over de competenties van de toekomstige IKC-medewerker.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.