Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips: Zo betrek je ouders bij belang sport en bewegen kinderen

We willen allemaal dat kinderen gezond zijn én blijven. Sporten en bewegen helpen daarbij. Maar hoe overtuig je ouders daarvan? Wil je ouders meer betrekken bij de keuzes die jullie maken in de kinderopvang als het om beweging gaat? Deze tips helpen je op weg.
Lenneke Gentle
AdobeStock

Het Kenniscentrum Sport stelde drie opeenvolgende stappen op als het gaat om het creëren van betrokkenheid bij ouders:

  • Ouders bereiken en vinden
  • Ouders bewust maken
  • Ouders ondersteunen

Belangrijk is om aan te sluiten bij de stap waar de ouder is. Klik hier voor meer informatie over de drie stappen en tips om daarmee aan de slag te gaan.

Argumentenkaartjes

Het Kenniscentrum Sport ontwikkelde Argumentenkaartjes, die helpen inzicht te krijgen in wat ouders belangrijk vinden voor hun kind. Hierdoor start je bij het perspectief van de ouder, in plaats van wat je zelf belangrijk vindt. Hierdoor kun je het gesprek aangaan met de ouder. Daarna bekijk je als professional welke bijdrage sport en bewegen kunnen leveren aan de wensen en behoeften van de ouder.

Bewustwording

Dan volgt de tweede stap, het werken aan bewustwording van ouders. Je kunt ouders niet helpen hun kinderen te stimuleren tot meer sport en bewegen als ze daar zelf niet achter staan. Hoe maak je ouders dan bewust van het belang van bewegen voor hun kind en hoe vergroot je de intentie om hun kinderen te stimuleren te sporten en bewegen? Dat doe je door met jouw boodschap in te spelen op dat wat zij belangrijk vinden. Met behulp van de Argumentenkaartjes kun je het gesprek met ouders aangaan en kom je er achter wat de ouder drijft, motiveert en belangrijk vindt. Daar speel je vervolgens op in met jouw aanpak of advies tot meer sport en bewegen.

Hulpmiddel

Je kunt de kaartjes inzetten tijdens één op één contacten met ouders, maar ook in groepsverband. Bijvoorbeeld bij een ouderbijeenkomst, ouderactiviteit, een voortgangsgesprek of een tien- minuten- gesprek. ‘De Argumentenkaartjes zijn voor mij een goed hulpmiddel bij onderzoek onder laagopgeleide ouders. Ik heb ze ingezet tijdens groepsinterviews. Ouders vonden het leuk om ermee te werken en begrepen de thema’s op de kaartjes vanwege de duidelijke afbeeldingen.  We ontdekten dat de groep ouders ‘zelfvertrouwen’ en ‘gezondheid’ het belangrijkst vinden in de opvoeding. We konden vervolgens dieper ingaan op deze thema’s en verkenden met hen de betekenis ervan. Dat leverde heel veel nieuwe inzichten op’, vertelt Marjolein Keij- Senior projectleider bij Pharos.

Wil je de Argumentenkaartjes inzetten bij jouw gesprekken met ouders? Op allesoversport.nl kun je een account aanmaken en de kaartjes downloaden.

Bron: allesoversport.nl


Het aantal kinderen met overgewicht en obesitas is nog altijd schrikbarend hoog. Het advies is dat kinderen iedere dag een half uur sportief actief zijn om overgewicht te voorkomen. In Limburg hebben kinderopvangorganisaties Humanitas, Kinder Opvang Kerkrade en basisscholen de handen ineen geslagen. Daar nemen pm’ers tussen de middag de klas over voor 45 minuten bewegen. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.