Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips: stop verspreiding griepepidemie

Frida Noordzij
Het hoge woord is eruit: er heerst een griepepidemie in Nederland. Nu de feestdagen achter ons liggen en velen weer het normale (werk)ritme oppakken, steken we elkaar ook buitenshuis aan. Wat kun je doen op de kinderopvang om de verspreiding tegen te gaan? Wij geven vijf tips.
iStock

Van een griepepidemie is sprake wanneer meer dan 51 op de 100.000 mensen geregistreerd staan met griepklachten. Officieel wordt van een epidemie gesproken als deze grens twee weken achter elkaar overschreden wordt. Tel daar nog de mensen bij op die niet naar een dokter gaan, dan zijn het er waarschijnlijk heel wat meer…

Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en de kinderopvang zo schoon mogelijk te houden. Wat helpt om verdere verspreiding te voorkomen?

1. Handen wassen

Het is een van de meest bekende maatregelen, maar ook een van de belangrijkste. Via de handen worden veel bacillen verspreid, dus laat de kinderen met regelmaat de handjes wassen. Na het niezen, hoesten, buitenspelen, toiletbezoek… En vergeet ook jouw eigen handen niet!

2. Handdoeken

Dit sluit aan bij de eerste tip. Met al dat (extra) handen wassen is het verstandig om de handdoeken op de wc en in de keuken iets vaker dan gebruikelijk te verschonen.

3. Deurklinken poetsen

Haal eens een extra doekje over de deurklinken deze dagen, want het zijn de plekken die door al die handjes vastgegrepen worden. Gebruik bij voorkeur een desinfecterend doekje.

4. Bekers

Zorg dat alle kindjes uit hun eigen beker drinken, en niet per ongeluk die van de buurman/buurvrouw pakken. Was de bekers na gebruik direct af of doe deze in de vaatwasser.

5. Andere oppervlakken

Oppervlakken die ook regelmatig aangeraakt worden met de handen, verdienen in deze tijd ook een extra schoonmaakbeurt. Denk aan de deurgreep van de koelkast, de kraan, lichtknoppen, toetsenborden, telefoons en speelgoed. Ook hier is een desinfecterend doekje je beste vriend.

Bron: Ouders van Nu en love2bemama.com

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.