Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips om gezonder te werken in de kinderopvang

Marianne Velsink
Alie Dijkslag
Als jij bewust met je lijf omgaat, houd je het in de kinderopvang langer vol zonder klachten in rug, knieën, bekken of schouders. Oefentherapeut Marieke Regeling van de Kinderopvang Academie geeft tips om beter te tillen, bukken en verschonen.
Hang niet over de tafel om (bijvoorbeeld) het snoetje te poetsen
Hang niet over de tafel om (bijvoorbeeld) het snoetje te poetsen

Onlangs vroegen we bezoekers van Kinderopvangtotaal welk lichaamsdelen het meest belast werden door het werken op de groep. Bijna de helft van de pm’ers met fysieke klachten ervaart rugpijn door het werk. Vooral de onderrug moet het ontgelden (37 procent). Een iets kleiner percentage heeft last van de bovenrug (11 procent). Andere kwetsbare lichaamsdelen voor pm’ers in de kinderopvang zijn de nek (13 procent) en de schouders (12 procent).

Tillen

  • Doe telkens als je opstaat of een kind wilt optillen je benen wijd. Daardoor stabiliseer je je bekken. Het staat niet erg elegant maar dat moet je op de koop toe nemen. Hiermee ontzie je je SI-gewricht (het kuiltje links en rechts onderin je rug).
  • De kleermakerszit is ook een goede truc om je SI-gewricht te ontzien.
  • Als je een kind wilt optillen, zorg dan dat het kind zo dicht mogelijk bij je is. Dat geeft minder belasting.
  • Ligt een kind in de box, dan kun je het kind naar je toe halen door aan het boxkleed te trekken.

Bukken

  • Als je een kind naar bed brengt, leg het dan eerst neer in bed. Dan ben je het gewicht kwijt en kun je rustig de tijd nemen om het kind te positioneren.
  • Wil je over tafel reiken, bijvoorbeeld om broodbeleg te pakken, doe dat dan in de wc-houding: houd je rug recht en zak zo ver door je knieën als nodig is.
  • Wil je de mond van een kind aan de overkant van de tafel schoonpoetsen? Hang dan niet over de tafel om het snoetje te poetsen, maar loop naar het kind toe, hurk en zeg dat je zijn/haar mond gaan schoonmaken. Dat is pedagogisch ook nog eens beter.

Verschonen

  • Leg het aankleedkussen recht voor je, dan hoeft je lijf niet te draaien.
  • Maak het mogelijk dat dreumesen zelf op de commode kunnen klimmen.
  • Leg alles wat je nodig hebt voor het verschonen klaar: luiers, reservekleding. Veel pm’ers houden met één hand het kind vast, met de andere reiken naar een mandje met attributen. Beter voor je houding en voor je aandacht naar het kind.

Abonnees van tijdschrift Kinderopvang lezen meer in het artikel (in het novembernummer) Ergonomisch werken: zo doe je dat.

De Kinderopvang Academie is gestart met het Arbojournaal. Deelnemers krijgen een paar keer per jaar een Arboscan via de digitale leeromgeving van de Kinderopvang Academie. Daarnaast zijn er video’s voor pm’ers die veelvoorkomende situaties in beeld brengen. Oefentherapeut Marieke Regeling werkte aan deze video’s mee. Meer weten? Neem contact op met Elsbeth Post van de Kinderopvang Academie: 030 233 1330 en vraag naar een demo van het ArboJournaal.

Vanaf 1 januari 2016 gelden nieuwe veiligheidsregels voor bedden en boxen in de kinderopvang. Dan is de overgangstermijn verstreken om oude bedden en boxen te vervangen. Hoe zorgt u ervoor dat u aan de nieuwe eisen voldoet? Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.