Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien verbeterpunten voor de Meldcode kindermishandeling

De gesprekken over de implementatie van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in de Kinderopvang zijn gaande. De BMK komt met een lijst met tien specifieke verbeterpunten.
© Xavier_S / Getty Images / iStock

Recent vond overleg plaats met het Ministerie van VWS over het verloop van de implementatie van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in de Kinderopvang. De betrokken brancheorganisaties, waaronder BMK, BK en BOinK, geven aan hierbij de lat hoog te willen leggen. In de strijd tegen kindermishandeling is ieder kind dat wordt mishandeld er immers één teveel.

Het gaat hierbij onder meer om goed contact onderhouden met ouders, signaleren als het niet goed gaat thuis en maatregelen nemen bij blijvende onveiligheid. Daarom zijn de brancheorganisaties een verbeterplan aan het opstellen. Zodra alle organisaties de belangrijkste verbeterpunten hebben aangedragen, worden deze aan de ministeries van VWS en SZW overhandigd.

Tien verbeterpunten

De BMK komt in deze discussie met een lijst met tien specifieke verbeterpunten.

  1. Meer kennisoverdracht m.b.t. meldcode en vaardigheden binnen de opleidingen tot pedagogisch professional.
  2. Interne inwerkprogramma’s m.b.t. meldcode en vaardigheden – bij stage en bij de start van een nieuwe baan.
  3. Continue professionalisering (één keer per jaar is onvoldoende).
  4. Investeren in betere implementatie van de Meldcode in de gastouderopvang (mogelijk een andere versie van de Meldcode, continue professionalisering, rol gastouderbureau, sessies met gastouders).
  5. De functie van de aandachtsfunctionaris formaliseren en beter ondersteunen.
  6. De sector ondersteunen in het beter uitvoeren van de eerste stappen van de meldcode en handelingsverlegenheid weghalen.
  7. Toezichthouden GGD op de implementatie meldcode verbeteren en verdiepen.
  8. Samenwerking met het PO blijvend versterken.
  9. Samenwerking met gemeenten versterken.
  10. Cyclisch werken m.b.t. de meldcode (b.v. starten met een intern onderzoek waar mensen tegenaan lopen in de implementatie, vervolgens op alle onderdelen investeren, van praten met ouders, melden, dossiervorming tot evalueren).

Aandachtsfunctionarissen kunnen zich aansluiten bij onze werkgroep ‘meldcode in de kinderopvang’. De werkgroep komt gemiddeld drie keer per jaar bijeen voor professionalisering en uitwisseling van kennis. Meer informatie vind je hier. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.