Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien procent ouders overweegt meer te gaan werken bij ruimere opvang

Eén op de vijf ouders zou meer kinderopvang afnemen als de kosten lager of de voorwaarden soepeler waren. Nog eens een kwart zou dit 'misschien' doen. Slechts een beperkt deel van deze groep zou de extra tijd gebruiken om meer te gaan werken. Dat blijkt uit een enquête van het ministerie van SZW.
ouders
© AleksandarNakic / Getty Images / iStock

In totaal wil 43 procent van de ouders (mogelijk) meer gebruik gaan maken van kinderopvang als dit eenvoudiger wordt, aldus de enquête. De belangrijkste overwegingen zijn dat dit meer vrije tijd oplevert en omdat het goed is voor de kinderen. Slechts een op de vijf ouders wil meer kinderopvang om langer te kunnen werken.

Dit betekent dat iets minder dan 10 procent van de ouders overweegt meer te gaan werken als de opvang toegankelijker of betaalbaarder wordt. Het gaat hierbij vooral om jongere ouders, ouders met jongere kinderen en ouders die al formele kinderopvang gebruiken.

Combineren werk en zorg

Mensen met jongere kinderen geven vaker aan meer opvang te gebruiken vanwege het combineren van werk en zorg. Jongere ouders, ouders met één kind en ouders die 1 dag opvang afnemen geven vaker als reden aan dat zij denken dat dit goed is voor het kind.

Uit het onderzoek blijkt ook dat twee op de drie huishoudens gebruik maken van kinderopvang. Huishoudens die geen
kinderopvang gebruiken hebben hun werk veelal zo geregeld dat zij geen opvang nodig hebben.

Opvallend is dat ondanks het personeelstekort slechts 6 procent van de ouders aangeeft op een wachtlijst te staan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.