Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thomas Gordon

Thomas Gordon was een Amerikaanse klinisch psycholoog (en dus geen pedagoog). Zijn methode (de Gordon-methode) richt zich vooral op beter leren communiceren met kinderen. Hij introduceerde begrippen als “actief luisteren” en de “ik-boodschap”.

In de jaren 60 publiceerde hij meerdere boeken zoals ‘Luisteren naar kinderen’ en introduceerde de training Parent Effectiveness Training. In 43 landen volgden meer dan een miljoen ouders deze training. In Nederland heet deze training ‘Effectief omgaan met kinderen’ en deze training is ook al door ruim vijftigduizend mensen gevolgd. Gordon profiteerde van de tijdsgeest waarin opeens plek was voor anti-autoritair opvoeden, oftewel het luisteren naar kinderen.
In 1997, 1998 en 1999 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2002 overleed Thomas Gordon.

Thomas Gordon in de kinderopvang
De Gordon-methode gaat uit van gelijkwaardigheid in relaties, zodat iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt, rekening houdend met de ander. In opvoedingsrelaties betekent dit dat de opvoeder het kind in zijn waarde laat en respectvol benadert. Eigenlijk zijn het de democratische principes die worden geïntroduceerd. Het systeem benadrukt de effectieve communicatie en oplossingsgerichte conflicthantering. Het win-win-principe staat centraal. Het succes van Thomas Gordon volgt vooral uit zijn vermogen om de opvoedtheorie op een concrete, praktische manier te vertalen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.