Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Test: Ben jij meldcode-proof?

Frida Noordzij
Alert zijn op signalen van kindermishandeling: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We hebben de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en er is scholing, maar toch zijn veel pedagogisch medewerkers nog altijd ‘handelingsverlegen’ als het er echt op aankomt. Klopt het wel wat je ziet? En hoe gebruik je de meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling?
AdobeStock_60155364 (1).jpg
Hoe gebruik je de meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling? - Foto: AdobeStock

Met deze test, ontwikkeld door Augeo, kun je kijken wat jij weet over de meldcode en hoe die te gebruiken.

Vraag 1: Als ik vermoed dat er sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld, ben ik verplicht dit te melden. Waar/niet waar

Vraag 2: De meldcode bestaat uit een aantal stappen. Zijn dit de stappen?

– Overleggen met een collega, eventueel advies vragen bij Veilig Thuis (voormalig AMK en SHG)

– Gesprek met de leerling en/of ouders

– Wegen van het geweld

– Beslissen: hulp organiseren of melden

Vraag 3: Als ik een vermoeden heb van kindermishandeling of huiselijk geweld, moet ik alle stappen van de meldcode doorlopen. Klopt dat?

Vraag 4: Handelen volgens de meldcode betekent dat ik alles wat ik doe vastleg in dossiers. Klopt dat?

Vraag 5: Wat ik signaleer, bespreek ik ook met mijn leerling of met de ouders. Klopt dat?

Vraag 6: Veilig Thuis kan ik anoniem bellen. Klopt dat?

Vraag 7: Bij ons in de organisatie weet ik wie de aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld is. Ja/Nee

Vraag 8: Als ik alle stappen van de meldcode heb doorlopen en ik meld toch bij Veilig Thuis, nemen zij mijn zorgen over en draag ik de verantwoordelijkheid voor mijn leerling ook over. Ja/Nee

Vraag 9: Volgens de Wet meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld moet ik zorgen dat ik deskundig ben in het signaleren van kindermishandeling en huiselijk geweld. Het is voldoende als ik één keer naar een workshop ga. Ja/Nee

Scroll naar beneden voor de antwoorden.

Ouders die met hun verwonde kind bij de huisarts of de spoedeisende hulp komen worden verplicht gescreend, wat leidt tot veel valse verdenkingen (92%) van mishandeling. Dat blijkt uit onderzoek door Maartje Schouten, arts-onderzoeker sociale kindergeneeskunde. Lees meer

Antwoorden:
1. Niet waar 2. Nee, dit zijn niet alle stappen. 3 Nee, dat klopt niet. 4. Ja, dat klopt. 5. Ja, dat klopt. 6. Ja, dat klopt. 7. Ja 8. Nee. 9. Nee.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.