Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te vroeg voor conclusies over uurtarieven’

Frida Noordzij
Kinderdagverblijven zouden hun uurtarieven voor 2019 gemiddeld met 11 procent verhogen, blijkt uit een rondgang door RTL Nieuws. BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma stelt dat het nog te vroeg is voor zulke definitieve conclusies, maar zorgen zijn er wel.
AdobeStock

Kinderdagverblijven schroeven bijna allemaal hun tarieven omhoog in 2019. Dat stelt RTL Nieuws na een rondgang langs 182 locaties. 173 daarvan zeggen volgend jaar hun tarieven te verhogen. Gemiddeld zullen zij de uurprijzen met 11 procent verhogen, van 7,35 euro naar 8,02 euro.

Nieuwe bkr

90 procent van de ondervraagden geeft aan dat de verhoging het gevolg is van de loonstijging (+3 procent), 83 procent moet meer medewerkers in dienst nemen vanwege de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s, die vanaf 2019 geldt. Dan moet er één medewerker op drie baby’s staan, in plaats van één op vier. Ook de verplichte pedagogisch coach zal effect hebben op het uurtarief, noemt 34 procent van de ondervraagden. Een op de zestien organisaties geeft aan dat nu de stint niet meer gebruikt mag worden, zij de kosten voor duurder vervangend vervoer zullen doorberekenen. Over dat laatste is nog veel onzeker, maar kinderopvangorganisaties vrezen dat de hoge kosten voor onder meer vervangend vervoer doorberekend zullen moeten worden in de uurtarieven.

Te vroeg voor conclusies

Volgens Gjalt Jellesma is het nog te vroeg om definitieve conclusies over de prijsverhoging te trekken. Eerder dit jaar waarschuwde BOinK al wel dat de kinderopvang voor sommige gezinnen duurder wordt. Jellesma tegen RTL Nieuws: ‘Dat is voor lage inkomens vaak een reden om de kinderopvang de rug toe te keren. En juist die kinderen willen we zo graag op de kinderopvang hebben.’ In hetzelfde nieuwsitem reageert ook staatssecretaris Tamara van Ark: ‘Als blijkt dat het uurtarief nog hoger wordt, dan zullen we ook moeten kijken wat we daaraan kunnen doen. Ik ga een vinger aan de pols houden, want ik vind het echt belangrijk dat de kinderopvang betaalbaar is.’

Vóór 1 december moeten kinderopvangorganisaties hun nieuwe uurtarieven bekend maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.