Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taskforce samenwerking onderwijs en opvang van start

De Taskforce Samenwerking Onderwijs en Kinderopvang is een feit. Ondanks eerdere kritiek van de PO-Raad en Kindcentra 2020, nam de ministerraad vrijdag een voorstel van minister Asscher en staatssecretaris Dekker aan voor de instelling en samenstelling van de taskforce.
diana-monissen
Diana Monissen wordt voorzitter van de taskforce. - Foto: ANP

De Taskforce Samenwerking Onderwijs en Kinderopvang gaat de komende maanden kijken hoe de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang de komende jaren verder kan worden versterkt. Daarbij staan de belangen van kinderen en ouders centraal. Voorstellen moeten een meerwaarde hebben voor de ontwikkeling van kinderen, de arbeidsparticipatie van ouders en gezamenlijke inzet van personeel.

Samenstelling

Diana Monissen wordt voorzitter van de taskforce. Zij is in het dagelijks leven voorzitter van de raad van bestuur van het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Verder bestaat de taskforce uit vertegenwoordigers van ouders, onderwijs, kinderopvang, gemeenten en vakbonden: Ewald van Vliet (Stichting Lucas Onderwijs, Den Haag), Niko Persoon (Zaan Primair, Zaanstad), Esther Zijl (Forte Kinderopvang), Pauline Schellart (Kober Groep), Angèle van der Star (Aob),  Jessica van Ruitenberg (FNV), Mark Pol (wethouder Almere), Gjalt Jellesma (BOinK), Peter Hulsen (Stichting Ouders & Onderwijs) en Ernst Radius (Sociaal Werk Nederland).

Adviseurs

De Taskforce laat zich daarnaast bijstaan door een aantal adviseurs met specifieke expertise op het gebied van samenwerking onderwijs en kinderopvang en op het gebied van migrantenkinderen. In het voorjaar verwacht de Taskforce met haar eindrapport te komen, zodat het een belangrijke rol kan spelen tijdens de kabinetsformatie.

Kritiek

Afgelopen zomer uitte de PO-Raad en Kindcentra 2020 kritiek op de taskforce-plannen van Asscher. De PO-Raad vond de onderzoeksopdracht van de taskforce te beperkt. Die mocht volgens de plannen namelijk alleen onderzoek doen naar mogelijkheden voor samenwerking binnen de huidige wet- en regelgeving, terwijl de PO-raad ook de wet- en regelgeving zelf onderzocht wil zien. Kindcentra2020 vond het vreemd dat de taskforce niet de ruimte kreeg eventuele nieuwe (organisatie)vormen te onderzoeken voor onderwijs en kinderopvang.

Uit onderzoek van Oberon blijkt dat scholen en kinderopvang al veel samenwerken. Vaak vanwege pedagogische motieven. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.