Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Taskforce Arbeidsmarktkrapte komt met praktische kortetermijnoplossingen

Wat kun je als werkgever doen om op korte termijn voldoende personeel te vinden, te behouden en de roosters rond te krijgen? Het zijn vraagstukken waar menig houder/manager in de kinderopvang zich het hoofd over breekt. De Taskforce Arbeidsmarktkrapte komt met een rapport met praktische oplossingen voor de arbeidsmarktkrapte, die ‘relatief eenvoudig toepasbaar zijn en snel een verschil kunnen maken’.
taskforce-arbeidsmarktkrapte-komt-met-praktische-kortetermijnoplossingen
Rawpixel.com / stock.adobe.com

De arbeidsmarkt is ongekend krap, stelt de Taskforce die in het voorjaar van 2022 is ingesteld door AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland. Net als in vele sectoren, kent ook de kinderopvangsector een groeiend tekort aan medewerkers. En dat aantal neemt naar verwachting flink toe wanneer kinderopvang in 2025 vrijwel gratis wordt.

Kortetermijnoplossingen

De Taskforce Arbeidsmarktkrapte heeft als taak oplossingen te zoeken voor de korte termijn, voor en door werkgevers. Een deel van die oplossing ligt bij het kabinet. Een structurele oplossing voor de knelpunten en zwakheden in de arbeidsmarkt vraagt om actie op veel gebieden: het arbeidsrecht, socialezekerheidsstelsel, fiscale stelsel en het ondersteunende arbeidsmarktinstrumentarium. Dit is zelfs noodzakelijk, stelt de Taskforce, maar werkgevers kunnen daar niet op wachten en nemen daarom zelf het initiatief.

Rapport: ‘Wat kunt u als werkgever tegen arbeidskrapte doen?’

In haar rapport ‘Wat kunt u als werkgever tegen arbeidskrapte doen?’ drie belangrijke stappen die werkgevers kunnen zetten om het tekort aan personeel in hun organisaties aan te pakken.

  1. Het arbeidsaanbod verruimen en de inzetbaarheid van het beschikbare aanbod verbeteren

Dit kan door:

  • meer uren werken te stimuleren
  • mensen aan te trekken die nu nog niet actief zijn, maar wel beschikbaar
  • de inzet van arbeidsmigranten te verbeteren;
  • doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd te stimuleren
  1. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar afstemmen

Dit kan door:

  • de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt soepeler te maken
  • om- en bijscholing en van werk-naar-werkroutes te bevorderen
  • de arbeidsmarktinfrastructuur te verbeteren
  1. De vraag naar arbeid veranderen of beperken

Dit kan door:

  • het werk efficiënter in te richten
  • arbeidsbesparende technologie toe te passen
  • technologie- en procesinnovatie te stimuleren

Bekijk het rapport van de Taskforce Arbeidsmarktkrapte hier >>

Personeelstekort in de kinderopvang

In een brief aan de Tweede Kamer maakte minister Karien van Gennip (SZW) onlangs de maatregelen bekend die het groeiende personeelstekort in de kinderopvang een halt toe moeten roepen. Van Gennip erkent dat er, naast de essentiële rol die kinderopvangorganisaties zelf spelen bij de aanpak van de tekorten, de overheid ook aan zet is. De minister zet – samen met de sector – in op drie sporen: inzet op het aantrekken van nieuw personeel, het behoud van huidig personeel en het aantrekkelijker maken van meer uren werken voor pedagogisch professionals.

Daarom wil Van Gennip onder meer een versoepeling van het vaste-gezichtencriterium en de registratie (van de afwijkingen) van de beroepskracht-kindratio, gediplomeerde statushouders en Oekraïners een baan in de kinderopvang bieden en contracten voor bso-medewerkers uitbreiden.

BMK

‘Een goede start’, vindt Loes Ypma, voorzitter Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, van de maatregelen. ‘Als sector nemen we onze verantwoordelijkheid, maar het vinden van nieuwe mensen vraagt meer. Daar hebben we steun van de overheid bij nodig. Door combinatiebanen met het onderwijs te stimuleren, lossen we meerdere problemen op; overdag extra handen in de klas, na schooltijd voor de kinderen vertrouwde gezichten bij de bso en aantrekkelijkere arbeidscontracten. Als de minister hierbij ook nog de btw-plicht tussen de kinderopvang en het onderwijs opheft, kunnen de sectoren zonder financiële drempels medewerkers uitwisselen.’

BK

De Brancheorganisatie Kinderopvang sprak ‘grote waardering uit’ voor de plannen van minister Van Gennip om het personeelstekort en de werkdruk in de kinderopvang aan te pakken. ‘Tegelijkertijd zien we ook punten waarin het kabinet jammer genoeg geen stappen zet’, zegt BK-directeur Emmeline Bijlsma. De belangrijkste: meer uren werken moet ook daadwerkelijk lonen.

Cao-onderhandelingen

Ondertussen zijn op 14 september 2022 de cao-onderhandelingen gestart tussen cao-partijen BK, BMK, FNV en CNV. Het terugdringen van het enorme personeelstekort en de hoge werkdruk in de kinderopvang staat bovenaan het lijstje bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao Kinderopvang, zegt Sabrina Sanches, bestuurder FNV Kinderopvang. ‘De vorige week gepresenteerde plannen van het kabinet om het personeelstekort en daarmee ook de werkdruk aan te pakken klinken mooi, maar het water staat de werknemers in de kinderopvang aan de lippen. Er moet nu wat gebeuren, elke dag is een dag te laat.’ Lees meer over de FNV-voorstellen >>

1 REACTIE

  1. Het verlagen van de werkdruk moet bovenaan het lijstje staan. Dat is de oorzaak van uitval van pedagogisch medewerkers.
    Een ‘ VVE’ kind zou voor twee kinderen moeten tellen, bij twee ‘VVE’ kinderen op de groep telt de groep dan 14 kinderen. Een ‘VVE’ kind heeft extra aandacht nodig en vaak individuele begeleiding , het brengt extra administratie en vaak meer oudergesprekken met zich mee.
    Omdat ieder kind recht heeft op die individuele aandacht en dit niet altijd lukt wordt het werk onbevredigend.
    Er zijn peutergroepen waar 4 of meer ‘VVE’ kinderen worden geplaatst, probeer dan nog maar kwalitatief goede opvang te leveren!
    Maatwerk is dus de oplossing, we moeten gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.
    Gemeenten zouden hun regels aan moeten passen, de opvang is geen fietsenstalling maar een zeer belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van het jonge kind.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.